Честваме 178 години от рождението на Васил Левски

Честваме 178 години от рождението на Васил Левски

С чествания в цялата страна беше отбелязана 178-та годишнина от рождението на Васил Левски в събота.

В родния град на Левски Карлово честванията започнаха с тържествена Света Литургия в храма "Свети Николай”. извърши поклонение пред гроба на майката на героя - Гина Кунчева. След литийно шествие на площад "20 юли" в Карлово официално беше поставено началото на традиционния общонароден събор. Състоя се и тържествен ритуал по издигането на знамената на България и Карлово.

Кулминацията на честванията ще е изнасянето на знамето на Карловския революционен комитет на площада вечерта, където ще има и митинг-заря.

В София венци бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в Борисовата градина. На церемонията мъжка вокална формация "Юлангело” изпълни любими песни на Левски, а тържествено слово произнесе Магдалена Дамянова, учител във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън”.

Десетки варненци се събраха пред паметника на Васил Левски в Морската градина за отбелязването на 178 години от рождението на Апостола. Венци и цветя пред монумента поднесоха много граждани, кметът на града Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, представители на Варненската и Великопреславска митрополия, Военноморските сили.

В Морската градина на Бургас също бяха поднесени венци пред паметника на Левски.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?