Четири азиатски страни заплашени от валутна криза

Четири азиатски държави – Индонезия, Южна Корея, Тайланд и Филипините, засегнати катастрофално от финансовата криза през 1997/98 г., са изправени пред нова опасност от внезапен отлив на капитали, който би могъл да предизвика валутна криза, предаде БТА, като се позова на разпространен в сряда доклад на ООН, цитиран от АП.

Въпреки бързото темпо на икономически растеж в региона, икономиките на четирите страни напоследък дават сигнали за "пропуквания", които трябва да бъдат следени внимателно, посочват авторите на доклада.

Особено внимание експертите от ООН обръщат на управлението на валутните курсове, което може да бъде сериозно предизвикателство за азиатските държави през тази година на фона на значителното поскъпване на редица азиатски валути спрямо долара през миналата година и очакваното продължение на тази тенденция през тази година.

Финансовият срив през 1997 г. засегна най-силно Тайланд, Индонезия и Южна Корея и предизвика лавина от фалити, които унищожиха хиляди работни места и разклатиха основните на икономиките от региона, припомня АП.

Въпреки възстановяването оттогава докладът на ООН предупреждава, че през 2006 г. "в страните, засегнати от кризата, с изключение на Малайзия, се наблюдават нови признаци на уязвимост". Основните признаци са поскъпването на валутите ми и рискът от внезапен отлив на капиталовите потоци, както и засиленият инфлационен натиск, предизвикан от по-високите цени на петрола.

ООН прогнозира, че икономиките в Азия ще продължат да се развиват с бързи темпове, въпреки че през тази година те леко ще се забавят до 7.4% в сравнение със 7.9% през миналата година. Това забавяне ще се дължи отчасти на по-бавния растеж на икономиката в САЩ, които са един от основните пазари на азиатския износ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?