Заради парадоксите на системата Хеър-Ниймайер

Четири града на протест срещу мандати на ДПС

ДПС: ГЕРБ и БСП протестират срещу своя закон

Епизодът с магарето по време на протеста в Дупница. Сн. БГНЕС

Хора от Дупница, Кюстендил, Ямбол и Габрово протестират срещу получените от ДПС депутатски мандати в техните градове, което се дължи на математическия модел за разпределение на мандатите по системата Хеър-Ниймайер. В повечето случаи протестите са организирани с подкрепата на местните структури на ГЕРБ. В специална позиция по случая ДПС обявиха, че от ГЕРБ и БСП протестиращ срещу собствения си закон.

С плакати "Дупница не е гласувала за Бат Сали" и "Не" на турски депутати" десетки жители на Дупница се обявиха срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) да произведе Александър Методиев – Бат Сали за депутат от Кюстендилския избирателен регион. Дупничани призовават ЦИК да промени решението си.

На площада протестиращите бяха докарали и едно магаре с каруца, на което бяха поставили плакат с надпис "И аз искам да стана депутат". Няколко роми също присъстваха на протеста и заявиха, че и те ще се кандидатират за народни представители на следващите избори за Народно събрание.

Кметът на Дупница Методи Чимев, който е избран с подкрепата на ГЕРБ, също беше на протеста. Той изцяло подкрепя исканията на събралите се.

В четвъртък срещу избирането на Александър Методиев протестираха кюстендилци, а Мая Манолова от БСП призова ДПС да отзове депутата си. Кметът на града Петър Паунов заяви в четвъртък, че "Кюстендил ще бъде рибената кост в устата на ДПС и няма да позволи подобен ход от страна на партията в регион, където няма етнически турци". В Кюстендил ДПС получи най-ниския резултат в цялата страна – 1.47% или 864 гласа.

Общо 500 души участваха в петък в организирания от ГЕРБ протест в Ямбол срещу получения от ДПС мандат в града. Гражданите на Габрово също се готвят за протест по същия въпрос, но в понеделник, съобщава ТВ7.

Протестите в Ямбол ще продължат и в събота, съобщи кметът на града Георги Славов, който е областен лидер на ГЕРБ.

"Каня всички, които искат да изразят своето възмущение, че за първи път Ямбол ще има депутат от ДПС, основно от гласовете от циганските махали, както и че за първи път изгубилата БСП ще има два мандата, единият от които само със сто и няколко гласа. Това е поредният парадокс", коментира Славов, цитиран от "Фокус". Той се обяви за промяна в избирателната система.

Той посочи, че спечелените от ГЕРБ близо 19 000 гласа нямат почти никаква представителност. С решение на ЦИК в Ямбол мандатите се разпределят така: един за ГЕРБ, два за БСП и един за ДПС. В понеделник група от Ямбол ще занесе в ЦИК 19 хиляди празни бюлетини в знак на протест срещу незачитането на вота и отнемането на един мандат от ГЕРБ.

В Габрово също цари недоволство срещу решението на ЦИК да обяви Четин Казак от ДПС за депутат от техния район. Неговият резултат е седми в региона, а в града е получил под 300 гласа. Въпреки това с гласовете от чужбина Казак взима четвъртия и последен мандат в Габрово. Пред ТВ7 хора от града също се обяви за промяна на системата, която разпределя мандатите несправедливо.

ДПС: ГЕРБ и БСП протестират срещу собствения си закон

В официална си позиция по повод протестите ДПС прехвърли изцяло върху ГЕРБ и БСП отговорността за пропорционалното разпределение на депутатските мандати по системата Хеър-Ниймайер. Партията излиза и с подробна справка на случаи, в които и други мандати са били разпределяни несправедливо.

"Разпределението на мандатите е съгласно методиката, основана на разпоредби в Избирателния кодекс и вследствие на приетата с него формула на Хеър – Ниймайер за математическо изчисляване на мандатите", казват от партията. Наред с това ДПС припомня, че основният автор на този Изборен кодек е ГЕРБ, а последните промени в него са изработени от парламентарна комисия с председател от БСП (Мая Манолова). Самата Манолова протестира срещу мандата на ДПС от Кюстендил.

"Не разбираме този вой от представители на ГЕРБ и БСП срещу собственото им творение. Тези реакции са насочени срещу собствения им закон, а оттам – и срещу принципите на правовата държава", заявят от ДПС. Партията сочи, че на тези избори във Видин АБВ реализира мандат с 1 272 гласа, а в Смолян с 1 260. В същото време “Атака” получава мандат в Силистра с 1 425 гласа, където БСП с 8 015 гласа няма мандат.

"Защо при това положение не е проблем мандатът на "Атака" в Силистра, а е проблем мандатът на Четин Казак в Габрово? Защо не е проблем и мандатът на АБВ във Видин и Смолян, а е проблем мандатът на Илия Илиев в Ямбол или Александър Методиев в Кюстендил?", се казва в позицията на партията.

ДПС припомня, че специално в Ямбол ГЕРБ получава един мандат с 18 647 гласа, а БСП с 13 834 гласа получава 2 мандата, докато ДПС получава мандат с 3 723 гласа. Партията обяснява, че е получила на предните избори в Хасково само един депутат срещу 20 000 гласа, но и един във Видин с по-малко от 500 гласа.

"Това предизвика недоволство на нашите избиратели, но нашата политическа култура не позволи да възразим срещу Изборния кодекс.", се казва в позицията. В нея се допълва, че този път ДПС не регистрира увеличаване на броя на получените гласове от чужбина. ДПС заявява, че в понеделник специално ще коментира протестите срещу етническата принадлежност на депутатите ѝ по време на протестите в Кюстендил, Габрово и Ямбол.

Причината за недоволството е липсата на район "Чужбина"

Една от причините за недоволството на хората срещу несправедливото преразпределение на мандатите е липсата на избирателен район "Чужбина". Това коментира в петък пред "Дарик" Стефан Манов, който е представител на Временните обществени съвети на българите, живеещи зад граница.

"Ако на тези избори имаше отделен избирателен район "Чужбина”, той щеше да излъчи 10 депутати - петима за ГЕРБ, трима за ДПС, един депутат за Реформаторския блок и един за АБВ", коментира още той. Това обаче щеше да спести преразпределението на мандатите през районите вътре в страната. Манов коментира, че българите в чужбина от години настояват за подобна промяна в закона.

Според него другата причина за несправедливото разпределение на мандати е голямата разлика в броя депутати, които се излъчват от различните райони на страната. Той напомни, че това е сложна математическата схема по разпределението на мандатите.

"Направих си труда да проверя при сегашната конфигурация на НС с осем партии и методиката на ЦИК колко стъпки са били необходими, за да се напаснат мандатите. Ситуацията е на исторически рекорд - 68 прехвърляния на мандати са били извършени на т.нар. трета стъпка, за да се напаснат мандатите по избирателни райони и партии. Повече от половината от мандатите в парламента са подскачали от стъпка в стъпка в математическия алгоритъм”, каза Манов.

Той напомни, че това е проблем на методиката, а не на Изборния кодекс. Според него сегашната методика търпи леко подобряване чисто математически, но основният проблем ще остане липсата на избирателен район "Чужбина". Близо 145 000 българи са гласували извън страната. В Турция гласувалите са малко над 62 000, което е лек спад с 5% спрямо предните избори. В същото време гласуването в Западна Европа и САЩ бележи ръст със 66 %.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?