Четири страни готвят алтернатива на китайския "Един пояс, един път"

Доналд Тръмп и Малкълм Търнбул

Австралия, Съединените щати, Япония и Индия преговарят за създаване на обща регионална инфраструктурна схема, която да бъде алтернатива на китайския проект "Един пояс, един път" и да противодейства на растящото влияние на Пекин, пише списание "Австралийски финансов преглед", цитирано от Ройтерс.

Списанието се позовава на висш американски служител, който заявил, че планът на четиримата регионални партньори е в съвсем начален стадий и "няма да бъде достатъчно узрял, за да бъде оповестен" при посещението на австралийския премиер Малкълм Търнбул в САЩ по-късно тази седмица.

 

Източникът обаче уточни, че проектът се обсъжда сериозно и ще бъде една от темите на разговорите между Търнбул и президента Доналд Тръмп. Той добави, че засега той се нарича "алтернатива", а не "съперник" на китайската инициатива "Един пояс, един път".

"Никой не твърди, че Китай не бива да гради инфраструктура. Китай може да построи например пристанище, което само за себе си не е изгодно икономически. Ние можем да го направим икономически изгодно, като построим път или железопътна линия, свързваща това пристанище", добави служителят.

Япония възнамерява да използва помощта за развитие в полза на широка "Свободна и открита стратегия за Индо-Пасифика", включително на "висококачествена инфраструктура", се казва в проекта за Бяла книга за помощта за развитие през 2017 г. Тази стратегия е одобрена от Вашингтон и също се смята за противовес на инициативата "Един пояс, един път", посочва Ройтерс.

Китайската инициатива, представена за първи път в реч на китайския президент Си Цзинпин пред студенти в Казахстан през 2013 г., е инструмент, с който Китай иска да поеме по-голяма роля на международната сцена, като финансира и изгради глобални транспортни и търговски връзки в повече от 60 държави, напомня Ройтерс.

САЩ, Япония, Австралия и Индия неотдавна подновиха започнатите преди десет години четиристранни преговори за задълбочаване на сътрудничеството в сигурността и за съгласувано финансиране на инфраструктура, алтернативно на предложеното от Китай.

Споделяне

Още от Свят