Четири тежки присъди по 9-годишно дело за отвличане и убийство

Стоян Стоянов

Бургаският окръжен съд даде четири тежки присъди на подсъдимите за отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов. Процесът стана известен като делото "Гранити" – по името на фирмата на Стоянов. Той е нарицателен за бавното разследване и съдебно производство по т.нар. знакови дела.

Бившият директор на Агенция за държавни взимания Станислав Михайлов бе осъден на 20 години затвор като поръчител. Същата присъда получи Стоян Петров, посочен от прокуратурата като физически изпълнител на убийството. Съучастниците Стоян Колев и Нено Стоянов бяха осъдени съответно на 18 и 17 години затвор. Соченият за подбудител съдия-изпълнител от Варна Галин Костов беше оправдан по всички обвинения.

Осъдените ще трябва да платят и 700 хиляди лева обезщетение на близките на убития Стоянов.

Президентът на фирма "Гранити" Стоян Стоянов бе отвлечен на 6 март 2008 година, но полицията откри тялото му година и половина по-късно в местността Горска нива край несебърското с. Паницово.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Бургаския апелативен съд. Втората инстанция вече веднъж върна делото заради процесуални нарушения. Адвокатът на Станислав Михайлов Калоян Кръстевич обясни, че присъдата ще бъде обжалвана като незаконосъобразна.

"Според мен в нея има елементи, които са видимо неправилни. Това ще бъде отчетено на втората инстанция, аз само прогнозирам", каза адв. Кръстевич. Прокуратурата обяви, че ще прецени дали да жали решението, след като запознае с мотивите на съда.

Споделяне

Още от България