Четирима бивши президенти на САЩ без Тръмп призовават хората да се ваксинират

Бил и Хилари Клинтън

Бившите президенти на САЩ Барак Обама, Джордж У. Буш, Бил Клинтън и Джими Картър ще се включат в две нови обръщения към обществеността с призив за ваксиниране срещу коронавирус. Към тях ще се присъединят и бившите първи дами Мишел Обама, Лора Буш, Хилари Клинтън и Розалин Картър, съобщи неправителствената организация "Ад каунсъл", цитирана от Ройтерс.

"Науката е ясна. Тези ваксини ще защитят вас и вашите близки от тази опасна и смъртоносна болест", казва президентът Буш на един от клиповете заедно с Обама и Клинтън и приканва американците да се ваксинират. "Това е първата стъпка, за да сложим край на пандемията и да придвижим напред нашата страна", казва Обама.

Във втория рекламен клип четиримата бивши държавни глави и четирите бивши първи дами с маски на лицата получават доза от ваксината. "Сега това зависи от теб", казва Картър.

Прави впечатление отсъствието на Доналд и Мелания Тръмп от материалите, подготвени от "Ад каунсъл". По време на неуспешната си кампания за преизбиране като президент на САЩ миналата година Тръмп нееднократно изтъкваше заслугите на своята администрация за излизането на пазара на ваксина срещу коронавируса.

На въпрос защо Тръмп го няма говорител на неправителствената организация обясни, че единият клип е била заснет по време на инаугурацията на Джо Бйдън през януари, на която Тръмп не присъства. Говорителят освен това припомни, че наскоро Тръмп, след като се е ваксинирал, е приканил американците да последват примера му.

Двете нови реклами са част от национална образователна кампания на "Ад каунсъл" за ваксините, озаглавена "От теб зависи". В кампанията са се включили над 300 партньори, които убеждават колебаещите се, че ваксините са безопасни и необходими.

Споделяне

Още от Коронавирус