Четирима от пострадалите миньори са в много тежко състояние

Състоянието на петимата миньори, които лежат в “Пирогов” след като пострадаха от взрива в рудник “Ораново” в понеделник, остава тежко. Това съобщи във вторник директорът на института д-р Спас Спасков.

Трима от пострадалите - Илия Георгиев, който е със 70% изгаряния, Живко Серафимов – с 80%, и Росен Андреев  - с 50% са в изключително сериозно състояние с опасност за живота, защото освен изгарянията, са вдишали и сажди и прах.

Другите двама – Кирил Александров – с 50% изгаряния, и Борислав Кирилов – с 30% са по-добре и са стабилизирани, като миньорът с най-малко поражения на кожата се бори с последиците от обгазяването.

Ако състоянието на най-тежко пострадалите позволи, ще започне оперативно отстраняване на повредената кожа и подготовка за присаждане на здрава.

Останалите миньори, които преживяха вчерашния взрив на минен газ в рудник “Ораново”, са си по домовете, след като по-леко ранените получиха помощ на място, а приетите в болницата в Благоевград са вече изписани. 

От социалното министерство съобщиха, че продължава разследването на   причината за взрива в рудника.

Най-вероятно експлозията е станала заради наличието на взривоопасна концентрация от газ метан в 51-ва подетажна галерия, която в продължение на два дни - събота и неделя, не е била проветрявана.

На работниците от първа смяна (от 7.00 до 14.00 ч.) завеждащият смяната Росен Каменаров е поставил задачата да се добиват въглища на 52-ра подетажна галерия.

На 51-ва подетажна галерия не е работено в събота и неделя поради необходимост от ремонт на вентилатора, който осигурява проветряването на тази минна изработка.

На 5 март (понеделник, денят на взрива) паралелно със започването на добив на въглища от 52-ра подетажна галерия, е извършен и ремонт на вентилатора (смяна на перката на вентилатора).

Към 12 часа трима работници - Живко Серафимов - майстор-миньор, Росен Найденов - помощник-миньор и Борислав Докузов – газомерач, се качват по уклона (наклонена изработка, която свързва 52-ра и 51-ва подетажни галерии) на 51-ва подетажна галерия.

В писмените показания на миньора Бойко Петлички се твърди: "чух, че пуснаха машината (верижен транспортьор) и в този момент гръмна".

Все още не е установено кой е разпоредил да се започне работа на 51-ва подетажна галерия, след като такава задача не е записана в наряда от завеждащ смяната Росен Каменаров. Поради това, че посочените трима пострадали миньори са в “Пирогов” в тежко състояние, не е възможно в момента от тях да се получи информация и да се изясни от кого е дадено разпореждане да се работи на 51-ва подетажна галерия.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?