Четирима ранени при взрив в завода за експлозиви край Горни Лом

Четирима ранени при взрив в завода за експлозиви край Горни Лом

Четирима души пострадаха при експлозия в завода за боеприпаси ”Миджур” в монтанското село Горни Лом в сряда привечер. Хората, които работят в завода, са били изведени на безопасно място, но четирима мъже са пострадали от ударната вълна.

Двама от пострадалите са освободени след преглед в болницата. Мъж на 62 години е със счупена бедрена кост и колянна става. Най-тежко е пострадал мъж на 44 години, който е с разкъсна рана на главата и със засегнати очи. Той е откаран в болница ”Царица Йоанна”.

Точните причини за инцидента, станал в цех за производство на амонит, тепърва ще се изясняват. Ще се изчака да изминат 24 часа от последните взривове, за да могат експертите да влязат в завода.

Два цеха от завода за взривни вещества "Миджур" са напълно унищожени. На територията на фабриката има разпръснати взривни изделия и предстои теренът да бъде почистен от сапьори.

Сигналът за пожара е бил подаден около 18:30 часа в сряда. Заводът е частен и в него основно се унищожават боеприпаси. От Министерството на отбраната казаха, че там не са унищожавани боеприпаси на българската армия. Според предварителните данни в складовите помещения на предприятието са се съхранявали около 10 тона амонит, говори се, че имало противопехотни мини и други боеприпаси.

Най-вероятната причина за първия взрив снощи е запалване на ремъчна предавка на пълнител от машина в завода, съобщи Искра Маринова - директор на Областната инспекция по труда във Видин.

Две лаборатории измерват през 15 минути вредните емисии във въздуха. Засега няма установени замърсявания.

По заповед на вицепремиера Цветан Цветанов е създаден кризисен щаб. Има готовност за евакуация на населението на село Горни Лом. В самото село, което е на 4 километра от завода, от взривовете има счупени стъкла в отделни постройки. Няколко семейства още вечерта са напуснали домовете си и са пренощували при близки в съседни села.

Сформира се група от експерти за оценка на риска и за изясняване на обстоятелствата след взривовете, съобщиха от областната администрация във Видин. Решението е взето на заседание на Кризисния щаб, който заседава в кметството на с. Горни Лом. Групата от експерти ще включва служители на противопожарната служба, на "Контрол на общоопасните средства" и на ДОТИ.

Завод "Миджур" е собственост на съдружник на Христо Ковачки

Завод "Миджур" е част от бившото военно предприятие "Пима" - Монтана, което бе обявено в ликвидация през 2000 г. и обособени части от него бяха обявени за продажба. Заводът за взривни вещества в с. Горни Лом бе продадено на фирма "Миджур 99", мажоритарен собственик в което е инж. Валери Митков, който е съдружник на Христо Ковачки в мини "Чукурово".

Говори се, че инж. Митков има приятелски отношения и с президента Георги Първанов. През 2004 г. Първанов прерязва лентата на нов цех за сглобяване на система за взривяване. Според публикации президентът харесвал и виното от винарна "Лопушката", в която мажоритарен собственик отново е Митков.

Освен производството на експлозиви за минната промишленост, завод "Миджур" има и капацитета за унищожаване на боеприпаси и през 2008 г. обявява, че е спечелил поръчка за унищожаване на гръцки боеприпаси с отпаднала необходимост.

В предприятието работят 150 души, като 90 процента от тях са от с. Горни Лом. Останалите са от Монтана и Чипровци.

Инцидентът в сряда не е първият в "Миджур". През 2007 г. взрив в цех уби млад мъж и рани жена.

А на 3 юли 2008 година около 1400 тона боеприпаси, складирани в поделението край софийското село Челопечене се взривиха. Експлозиите не взеха жертви, но предизвикаха паника сред столичани, тъй като обясненията на институциите какво се случва закъсняха.

Инцидентът принуди правителството спешно да отпусне 30 млн. лева за утилизация (унищожаване) на излишните боеприпаси. Четири фирми (две, от които в консорциум) взеха общо 28 млн. лева за утилизацията на 14 945 тона боеприпаси, излишни за Българската армия.

В хода на процедурата по избор на изпълнителите кандидатстващите чужди компании отпаднаха, тъй като предложиха утилизацията да се извършва на работни площадки извън територията на страната. МО прие, че това противоречи на нормативни актове, според които боеприпаси, собственост на Българската армия, не могат да бъдат изнасяни зад граница. Унищожаването на останалите излишни боеприпаси обаче спря поради липса на средства.

Споделяне

Още по темата

Още от България