Четирима с калашници обраха инкасо в столичен мол

Един от маскираните нападатели е стрелял предупредително, няма пострадали

Пореден криминален екшън се разигра в понеделник сутринта в София. Четирима маскирани и въоръжени с автомати успяха да ограбят инкасо кола в подземния паркинг на мола на столичния бул. "Цариградско шосе", съобщиха от МВР.

Според първоначалната информация дръзкото престъпление е извършено около 10.30 часа, като сигнал за инцидента е подаден в 10.41 часа. Нападателите са засекли с колата си бронирания автомобил на ниво -2, след което са успели да задигнат парите. По непотвърдена информация става дума за около 400 000 лв

Единият от маскираните е открил огън в подземния паркинг, но няма пострадали. В съобщение, изпратено до медиите от ВИП Секюрити, чиито автомобил е бил нападнат, се казва, че един от престъпниците е стрелял срещу инкасо колата. Другите са нападнали охранителя в гръб, повалили са го на земята, взели са парите и са избягали. Гардът също е стрелял и е спукал гумата на автомобила, с който нападателите са успели да избягат.

"Първоначалната ни оценка за инцидента е, че престъплението е извършено с особена наглост поради факта, че се случва на място, което е наситено с камери, и е особено опасно, тъй като е използвано сериозно оръжие – автомати "Калашников", се казва в съобщението на охранителната фирма.

"ВИП Секюрити" казва, че се грижи за сигурността в целия търговски център, в който има монтирани близо 200 видеокамери.

"Благодарение на това вече сме предоставили детайлна информация за автомобила на нападателите на разследващите органи и всички допълнителни данни във връзка с разследването на инцидента. Инкасовият екип е действал в пълно съответствие с вътрешните правила и процедури на компанията и е предприел най-добрите възможни мерки за ограничаване на щетите и избягването на човешки жертви. Всички членове на екипа са без поражения, въпреки произведената престрелка", твърди фирмата.

Компанията казва, че към момента на инцидента служител от екипа е задействал паник-бутона, като на сигнала са реагирали 3 мобилни патрула, но цялата ситуация се е разиграла в рамките на секунди. Открадната е само една пратка на клиент на охранителната фирма, всички останали са невредими.

"Точната открадната сума се установява. Вътрешните правила и процедури на компанията поставят в случай на инциденти на първо място защита на човешкия живот. Задействани са всички механизми за установяване на извършителите и съдействие на органите на реда", заявяват от компанията

Преди две седмици охранители застреляха нападател при опит за въоръжен грабеж на инкасо кола в Средец. Тогава двама братовчеди се опитаха да задигнат пенсиите на местните жители, но единият бе убит, а другият арестуван.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?