Четвърти ден Русия чупи рекорди по заразени с коронавирус

Четвърти ден Русия чупи рекорди по заразени с коронавирус

Русия регистрира в неделя нов рекорд на заразените с коронавирус за последните 24 часа, за четвърти пореден ден, в резултат на силното разрастване на епидемията на фона на слабата ваксинационна кампания и недостатъчните ограничителни мерки, предаде Франс прес.

По официални данни на правителството за едно денонощие са регистрирани 34 303 нови случая, което е рекордно равнище от началото на пандемията. Починалите са 997.

В събота в страната за първи път беше прехвърлен символичният праг от 1000 смъртни случая в резултат на Covid-19 за един ден (1002). Русия е най-тежко засегнатата от коронавируса страна в Европа.

Едва 32 процента от руснаците са напълно ваксинирани, по официални данни, в резултат на недоверието на населението към ваксините.

Вирусът се разпространява и поради твърде ограничените санитарни мерки, въведени от правителството, въпреки че в някои региони отново стана задължително представяне на QR кодове за достъп до обществени места.

В стремежа си да защитят икономиката, властите в Москва не въведоха локдаун в национален мащаб, макар да определят като недопустимо ниското равнище на ваксинация на населението.

Разпространението на вируса се улеснява и от слабото съблюдаване на елементарните жестове за лична защита.

От началото на пандемията по официални правителствени данни починалите са 223 312 - най-високата смъртност в Европа. Статистическият институт Росстат, който използва по-широко определение за смъртността, свързана с коронавируса, съобщава за над 400 000 починали.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?