Четворно повече газ ще може да се внася у нас от Гърция от април

Четворно повече газ ще може да се внася у нас от Гърция от април

Държавният газов оператор "Булгартрансгаз" обяви в четвъртък, че от 1 април увеличава повече от четири пъти техническия капацитет за внос на природен газ от Гърция у нас на точката на преносната си мрежа при Кулата- Сидирокастро. 

Това се прави във връзка с обръщането на потока на движение на суровината по Трансбалканския газопровод, по който в момента се транзитира руски газ през Украйна, Румъния и България до Турция, Гърция и Македония. Намеренията на "Газпром" са от 1 януари 2020 г. да пренасочи сегашния поток към Турция по газопровода "Турски поток" по дъното на Черно море. "Булгартрансгаз" на свой ред смята да използва освободения капацитет на съоръжението за транспортиране на суровина от юг на север и сега предприема първите стъпки в тази посока.

Така от 1 април 2019 г. техническият капацитет на газовата точка при Кулата-Сидирокастро ке увеличава от сегашните 10.570 млн. кВтч дневно на 46.535 млн. кВтч. Тези обеми ще бъдат предложени на  платформата за резервиране на капацитети (RBP). За април ще бъдат обявени тези количества като дневен твърд капацитет. През май и юни офертата е за месечен твърд капацитет, а за следващите три месеца - тримесечен твърд капацитет с същия обем.

Увеличението на капацитета ще позволи на търговците на газ да внасят в страната ни синьо гориво от различни източници, включително и на втечнен газ от терминала в Ревитуса, а на следващ етап и от този в Александруполис, коментира шефът на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов пред БНР.

"Основните източници на диверсификация, които биха могли да дойдат от територията на Гърция, е втечненият природен газ, тъй като това е допълнителният вход, който Гърция има повече от това, което има България. Това дава възможност за  произход от САЩ, от Катар, от Северна Африка да бъде доставен и съответно потребяван на българския пазар", посочи газовият шеф. Според него вдигането на тази капацитет дава стабилна основа в обявените от неговата компания и от "Булгаргаз" търгове за доставка на газ да бъдат подадени оферти, които да бъдат конкурентни на сегашните цени за българския пазар. "Конкуренцията предполага по-добри цени", каза шефът на "Булгартрансгаз".

Споделяне

Още от Бизнес