ЧЕЗ глобена с 500 хил. лв. задето не връща месечното отчитане

ЧЕЗ глобена с 500 хил. лв. задето не връща месечното отчитане

Заради неспазване на решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за преустановяване на практиката за тримесечното отчитане на електромерите в Западна България и връщане на месечното засичане на консумацията, чешката компания ЧЕЗ ще бъде глобена с 500 хил. лв.

ДКЕВР постанови в сряда налагане на две имуществени санкции от по 250 000 лв. съответно за ЧЕЗ “Разпределение България” и ЧЕЗ “Електро България”, задето не се съобразяват вече пет месеца с решението на комисията. Компанията снабдител дори предложи “сделка“ на регулатора да запази тримесечното отчитане, а в отговор ЧЕЗ ще предложи по-ниско увеличаване на цената на токи от юли, но само с 0.2 стотинки на киловатчас. От ДКЕВР пък поискаха допълнително задържане на ръста на електроенергийните тарифи, което бе отказано от чехите с мотива, че така ще се доведе дружеството зо несъстоятелност.

Така в сряда от енергийната и водна комисия постановиха удължаване на срока за преминаване към едномесечно отчитане, което трябваше да стане факт до 31 март, с три месеца- тоест до 1 юли.

През това време от чешката енергийна компания трябва да предприемат всички мерки за стриктното спазване на условията, поставени от регулатора, заявяват от ДКЕВР.

От ЧЕЗ обаче демонстрират, че нямат никакво намерение да се връщат към месечното отчитане на електромерите, като от ръководството твърдят, че това ще им отнеме няколко месеца и допълнително товари сметките за ток на потребителите.

В отговор на глобата на ДКЕВР, от компанията заявиха, че след като получат и се запознаят с официалното решение на регулатора, се надяват да имат възможност за разговори с комисията за разясняване на евентуални въпроси свързани с решението. След изявяване на ситуацията ЧЕЗ ще излезе с официално становище, се посочва в съобщение на дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?