ЧЕЗ ще открива кражби на ток по нов начин

Рефлектометърът за откриване на кражби на ток

Нова технология за разкриване на незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа въвежда "ЧЕЗ Разпределение", съобщи компанията в сряда.

Всички нейни екипи, които проверяват за кражби на ток, ще бъдат снабдени с рефлектометри, които позволяват разкриване на допълнителни незаконни връзки към проводниците с точност до 99%. Уредът може да установи веднага всички кражби.

Рефлектометрите правят разлика между монтажни връзки, направени при ремонти, и нерегламентирани присъединявания. Уредите са изключително точни, ефективни са и имат възможност за откриване на връзки с дължина над половин километър, посочва дружеството. Те същевременно показват точното разстояние от електромера, на което е реализирано незаконното включване. Така се спестява време и излишно ангажиране на лабораторни автомобили за диагностика, тежка механизация за разкопаване и откриване на незаконните връзки.

Досега "ЧЕЗ Разпределение България" е използвала лабораторни коли за разкриване на кражбите, извършени чрез допълнителни проводници към развитата кабелна мрежа на дружеството. За целта се ангажираше по-солиден човешки и финансов ресурс, а ефективността не беше толкова висока. Всички лабораторни коли вече ще се използват само за по-бързото откриване на повреди по мрежата, което ще оптимизира работата и на аварийните екипи, посочва компанията.

През 2017 г. екипите на ЧЕЗ са установили 7094 кражби на електроенергия, като в резултат е била дотаксувана 35 750 МВтч електроенергия. През 2016 г. констатираните нарушения са били 6499, а дотаксуваната енергия 34 119 МВтч. Очакванията на дружеството са чрез новите уреди през 2018 г. процентът на установените кражби спрямо 2017 г. да се покачи.

Споделяне

Още по темата

Още от България