Въпреки многократно заявената "воля за прозрачност и откритост“

Чиновнически абсурди правят получаването на информация от външно министерство невъзможно

Чиновнически абсурди правят получаването на информация от външно министерство невъзможно

Министерството на външните работи не обича да отговаря на въпроси, действа бавно, затънало в чиновнически формализъм и "по принцип" няма информация. Тези особености на БГ дипломацията лъснаха в немалко гафове през годините, за последно при конфуза с освобождаването на Гълъбин Боевски.

Медиите обаче доста по-често стават техни свидетели въпреки традиционните заявления на "воля за прозрачност и откритост".

Известно неудобство за дипломатическото ведомство причинява Законът за достъп до обществена информация, който обаче, очаквано, не се оказва непреодолимо препятствие за чиновниците.

Дирекцията "Пресцентър" не отговаря просто така на журналистически запитвания и се наложи като практика комуникацията дори по елементарни въпроси, изискващи едносричен отговор, да минава с подаването на официални въпроси до ведомството по Закона за достъп до информация.

По кой закон?

На 7 октомври Mediapool изпрати до ведомството (дирекция "Пресцентър") запитване по две теми (виж в карето) – какви са критериите за удостояване на чужди посланици с висши държавни отличия и въпроси, свързани с някои особености в кариерното развитие на дипломатите и по-специално с обвиненията, че правителството на Пламен Орешарски реабилитира кадрите на ДС.

Въпросите бяха изпратени с изискваната от ведомството информация в специална стандартна бланка, използвана в други подобни случаи. Получаването на въпросите бе потвърдено. В двуседмичния законов срок не последва отговор и затова Mediapool потърси от външно министерство обяснение.

Въпросите, на които МВнР не отговаря:

  1. Външният министър Кристиан Вигенин съобщи, че е готов анализът на критериите, по които ще се преценява кои посланици да бъдат удостоени с орден "Стара планина". Моля за информация какви са резултатите от анализа на МВнР и конкретните критерии и правила за награждаване на посланици с орден "Стара планина"?

  2. Запознати ли са вече чуждите посланици в България с този анализ и имали някаква обратна реакция?

  3. На кои конкретни правила не е отговарял посланик Филип Отие, за да не бъде предложен за орден "Стара планина" след края на мандата му?

 

  1. Колко служители на външно министерство с установена принадлежност към службите на тоталитарния режим съгласно т. нар. Закон за досиетата, са изпратени на задграничен мандат или предстои да заминат от встъпването в длъжност на правителството на Пламен Орешарски?

  2. С какъв ранг са те и на какви длъжности зад граница са назначени?

  3. Има ли случаи на назначения на такива лица на длъжности, изискващи по-нисък дипломатически ранг?

  4. Колко служители на външно министерство, чиито имена не са обявявани от т.нар. Комисия по досиетата, са изпратени на задграничен мандат или предстои да заминат от встъпването в длъжност на правителството на Пламен Орешарски?

  5. Колко служители на външно министерство с установена принадлежност към службите на тоталитарния режим съгласно т.нар. Закон за досиетата работят в министерството към момента?

От ведомството обясниха неспазването на срока по Закона за достъп до обществена информация с нововъведена система за обработка на запитванията и неразбории около нея.

Подобни "особености" на работата в българската администрация са често явление, затова Mediapool прояви разбиране. Така започна да тече нов двуседмичен срок.

Mеждувременно в редакцията се получи писмо, подписано от постоянния секретар на Министерството на външните работи Георги Димитров. Буквалният текст на писмото с дата 30.10. 2013 година (цели 23 дни след първоначалното подаване на въпросите) гласи:

"Благодаря за изпратеното от Вас писмо до Министерството на външните работи с номер ......./22.10.2013 година. С оглед професионалното изготвяне на отговор, Ви моля да уточните закона, на основание на който искате информация на поставените от Вас въпроси."

Първото, което прави впечатление в този документ е, че запитванията на Mediapool, изпратени и получени по електронен път на 7 октомври, са заведени чак на 22 октомври. Възможно е това забавяне да се дължи на проблемите с новата система за обработка на питанията.

По-съществено и най-абсурдно в цялата история обаче е искането да бъде уточнен "законът, на основание на който искате информация на поставените от Вас въпроси", при това след даденото дни по-рано от МвнР уверение, че въпросите са въведени в системата за питания по Закона за достъп до информация.

Освен това не е известен някой друг закон, по който държавните институции, да отговарят на журналистически питания.

"Техническа грешка"

На 12 ноември шефът на дирекция "Връзки с обществеността" обясни възникналата ситуация с "техническа грешка" и успокои, че отговорите по първите въпроси за награждаването на чужди посланици дори вече са готови. Изчаквало се само одобряването им от по-висшестоящ служител на ведомството. Работело се и по отговорите на останалите въпроси.

Така след повече от месец външно министерство все още не е дало отговор на няколко въпроси от обществено значение и за съжаление това поведение не е изолиран случай в държавната администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?