МВнР ще предлага за ордени посланици заради държавни визити и подкрепа за български позиции

Принципът "награда за награда" също ще е в сила

МВнР ще предлага за ордени посланици заради държавни визити и подкрепа за български позиции

Външно министерство ще предлага чуждите посланици за удостояване с висши държавни услуги само при конкретни заслуги за страната ни. Това стана ясно от отговор на министерството след запитване на Mediapool.

 

Сред конкретните критерии са приносът на посланиците за реализирани посещения на ниво президент, председател на парламент, премиер и министър на външните работи, подкрепа на позициите на българската страна в международните организации, заслуги за развитието на търговско-икономическите връзки и други.

 

Значение ще има и спазването на принципа на реципрочност при награждаване с държавни награди.

 

Темата за удостояването на посланиците с висши държавни отличия бе повдигната, след като правителството не предложи френския посланик Филип Отие за удостояване с орден "Стара планина" в края на мандата му, каквато е досегашната практика.

 

По-рано тази година германският посланик Матиас Хьопфнер и посланик Отие публично призоваха правителството на Пламен Орешарски да се вслуша в протестите срещу олигархичния модел на управление. Последва остра реакция от страна на външния министър Кристиан Вигенин и "наказание" на Отие. От МВнР обясниха изненадващото си решение с провеждан анализ при какви условия и на кого да се дават държавни отличия.

 

Сред останалите критерии, по които ще се преценява кои посланици "заслужават" награди, са заслуги за развитието на договорно-правната база, заслуги за развитието на търговско-икономическите връзки, заслуги за развитието на отношенията в областта на културата, образованието, спорта и др., други заслуги за укрепването и развитието на двустранните отношения.

 

От външно министерство уточняват още, че създадената за целта комисия във ведомството вече има готовност да разглежда евентуални предложения за награждаване на извънредни и пълномощни посланици по повод тяхното окончателно отпътуване от страната.

 

Предложения за разглеждане от комисията, могат да бъдат правени от страна на ресорните дирекции в МВнР за извънредни и пълномощни посланици на други държави в Република България, които имат седалище в страната и продължителност на мандата не по-малка от две години.

 

По-рано от външно министерство вече съобщиха, че анализът не е необходимо да бъде съгласуван с дипломатическия корпус, но "представителите на дипломатическите мисии у нас биха могли да бъдат информирани в общ план за вътрешните правила".

 

От външно министерство отново обясниха, че идеята им е да се избегне "създалият се "автоматизъм" при награждаването на чужди посланици у нас с висши държавни отличия".

 

"Стремежът е да се постигне максимално обективна оценка за личния принос на тази категория чуждестранни граждани, с оглед подпомагане на вземането на решение за изготвяне на предложение от страна на министъра на външните работи до президента на Републиката", посочват от МВнР.

Споделяне

Още по темата

Още от България