Правителството на Орешарски "наказва" френския посланик, като го лишава от орден

Посланик Филип Отие

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин не е предложил френския посланик Филип Отие, чийто мандат изтече преди около месец, за удостояване с най-високото държавно отличие орден "Стара планина", каквато е традицията в България.

 

Медийният съветник на външния министър Стоян Витанов посочи пред Mediapool, че няма законова регламентация да се удостояват с висше държавно отличие отиващите си посланици.

 

Затова в момента външното министерство прави цялостен преглед при какви условия и на кого да се дават държавни отличия. На това се дължала и липсата на предложение за Отие, който се очаква да напусне страната до края на седмицата.

 

Според неофициална информация външното министерство не е обяснило на френското посолство мотивите си да не спази традицията и да не удостои с висше държавно отличие посланик Отие. Засега няма официална реакция на Париж.

 

По Закона за ордените и медалите с орден "Стара планина" се награждават освен български и чужди граждани - "държавни глави и ръководители на правителства, министри, политици, общественици и културни дейци, които имат изключително големи заслуги за двустранните отношения с България и за развитието на международното сътрудничество, укрепването на сигурността и мира между народите, както и за защита на правата и свободата на човека".

 

Държавният глава издава указ за удостояване с висше държавно отличие по предложение на правителството.

 

На дипломатически език невръчването на ордена е демонстрация на политическо недоволство на правителството от съответния посланик.

 

Посланик Филип Отие бе един от западните дипломати в България с активна дипломатическа дейност. През юли заедно с посланика на Германия Матиас Хьопфнер поиска в публична декларация гражданското общество в България да бъде чуто и разкритикува управляващите.

 

Предшественикът на Филип Отие също не получи ордена си в София. Указът за него беше подписан, но предишният президент Георги Първанов не покани посланик Етиен дьо Понсен, за да му го връчи, припомня БНР.

 

В крайна сметка държавното отличие беше връчено на посланик Дьо Понсен постфактум на скромно тържество в българското посолство в Париж.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?