Посланик Дьо Кабан благодари на Плевнелиев, че поправи оскърблението към Франция

На финала на мандата си той говори за битката срещу олигарсите и гражданските протести срещу Пеевски

На тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 държавният глава Росен Плевнелиев удостои с ордени "Стара планина“ първа степен извънредните и пълномощни посланици у нас на Кралство Белгия Аник ван Калстър, на Френската република Ксавие Лапер дьо Кабан, на Унгария Андраш Клейн и на Япония Такаши Коидзуми. Висшите държавни отличия бяха връчени за заслугите на четиримата дипломати за развитието и задълбочаването на двустранните отношения между Република България и държавите, които представляват. БГН

Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан оцени президента Росен Плевнелиев като убеден европеец, "нещо, което не се бе случвало от доста време”. В понеделник посланиците на Белгия Аник ван Калстър, на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, на Унгария Андраш Клейн и на Япония Такаши Коидзуми бяха удостоени от президента Плевнелиев с орден "Стара планина“ I степен.

За френския посланик това бе в известен смисъл реабилитация, тъй като неговият предшественик Филип Отие си замина без връчване на традиционното отличие, след като кабинетът "Орешарски" му отказа такова. Оскърблението към Отие, а чрез него и към Франция, бе в отговор на откритата подкрепа на френския посланик за гражданските протести от 2013 г. срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, прераснали в бент срещу правителството на Орешарски.

Отличието, което току що ми връчихте, ме вълнува изключително, сподели Ксавие Лапер дьо Кабан, който е женен за българка. Той изтъкна шанса си да работи с българския президент Росен Плевнелиев.

"По времето на вашия мандат Вие ни показахте как български ръководител може да има волята да се противопостави на олигарсите. Само Вие и десетки хиляди българи се противопоставихте на назначаването на олигарх начело на службите за вътрешна сигурност. Моят предшественик понесе удари за подкрепата, която публично ви засвидетелства. Отказан му бе орденът, който ми връчвате днес. Вие направихте това оскърбление към моята страна да бъде поправено. Моето правителство е признателно за това", изтъкна френският посланик в словото си.


По думите му реформата в съдебната система е истинска кауза на президента Плевнелиев.

Моят мандат приключва, но България остава в мен, каза той. Може би един ден тя ще ми окаже честта да ме направи свой гражданин, допълни той и цитира българската поговорка: "От където е жената, от там е родата".

Президентът Плевнелиев благодари на дипломата за неговия "дългогодишен принос в подкрепа на активното гражданско общество в България".


Изключително емоционално бе и словото на посланик Клейн, чиято майка и баба са българки, поради което самият той говори перфектен български.

Андраш Клейн сподели, че като посланик се намирал в странна ситуация - да представлява родината си Унгария в родината на майка си. С този орден се надявам, че малко по-достойно ще мога да застана пред паметта на майка ми и пред паметта на баба ми, каза дипломатът. Това бяха двете жени, които още от дете ме научиха да обичам България, подчерта Клейн.

Посланик Ван Калстър на свой ред сподели, че се подготвя посещението на краля на Белгия Филип у нас. Страната ѝ все още обаче се притеснявала от върховенството на закона у нас. Белгия подкрепяла българите, които искали да реформират съдебната система. Вие г-н президент, сте без съмнение един важен двигател в тази област, похвали тя държавният ни глава.


Посланик Коидзуми изтъкна прелестите на България, която, по думите му, е популярна сред японците основно с три неща- киселото мляко, розите и с великия сумист Котоошу.

България е моя втора родина, сподели Коидзуми.

Държавният глава Росен Плевнелиев изтъкна добрите връзки с четирите държави и изтъкна приноса на дипломатите за укрепване на отношенията между страната ни и държавите, които те представляват.

Споделяне

Още по темата

Още от България