След като правителството "наказа" френския посланик

Президентът пожела на Филип Отие да запази добрите си чувства към България

Външният министър не намира за нужно да коментира казуса

Росен Плевнелиев и Филип Отие

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с френския посланик Филип Отие и му пожела да "запази добрите си чувства към България и българския народ".

Ден след като стана ясно, че правителството на Пламен Орешарски не желае да удостои дипломата с орден "Стара планина" по повод приключването на мандата му , каквато е протоколната практика, президентът "оцени изключително високо работата на посланик Отие и изрази надежда и занапред той да допринася за развитието на стратегическите отношения между двете държави".

"Франция е държавата, която е оказала най-силно въздействие върху зараждането и развитието на гражданското общество у нас", е казал Росен Плевнелиев, цитиран от своя прессекретариат.

Френският посланик Филип Отие не е предложен за българското държавно отличие, защото властта в София не одобри неговата подкрепа за антиправителствените протести. През юли посланик Отие и германският му колега Матиас Хьопфнер публично призоваха правителството на Пламен Орешарски да се вслуша в протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и олигархичния модел на управление. Последва остра реакция от страна на външния министър Кристиян Вигенин (БСП), както и сегашното "наказание" на Отие с отказания му орден "Стара планина".

Президентът Росен Плевнелиев обаче отличи посланика за положителното развитие на търговско-икономическите отношения и нарастването на френските инвестиции у нас с близо 70%, отбеляза и изключително интензивното сътрудничество в областта на културата.

От външното министерство официално отричат да готвят "наказание" за Отие и обясниха изненадващото си решение с провеждан анализ при какви условия и на кого да се дават държавни отличия.

В сряда външният министър Кристиан Вигенин заяви, че "не мисли, че се налага да се коментира въпроса с ордена и френския посланик".

"Има конкретни предложения, които вероятно ще финализираме в рамките на следващите седмици. Възможно е да предложим и промени в закона, но истината е, че все пак най-висшето държавно отличие "Стара планина” - първа степен се дава за изключителни заслуги. В последните години на практика почти всички посланици са получавали такова”, заяви Вигенин.

Според него трябва да има критерии и да се избегне субективността при оценката.

"Не бих коментирал конкретни случаи, нека да изчакаме резултатите от този анализ и ще бъдете запознати в детайли какви са нашите предложения”, каза още външният министър.

Малко по-рано през деня и депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов също се включи в темата, като припомни заслугите на Отие за културните връзки между двете страни и настоя премиерът Орешарски да го удостои с орден "Стара планина".

"Обръщам се към Вас с надеждата да оцените по достойнство заслугите на Н.Пр. посланик Филип Отие за възходящото развитие на българо-френските културни отношения и да отдадете достойно признание на този блестящ дипломат", посочи Рашидов в отворено писмо до Орешарски.

"През мандата на Филип Отие България влезе в световната история с подписания безпрецедентен 5-годишен договор за сътрудничество с Лувъра. Дори само за усилията му това да се случи, дипломатът заслужава да получи най-достойното отличие от българската държава. Сега Вие, г-н премиер, имате шанс да постъпите държавнически, като сторите необходимото, за да бъде удостоен Филип Отие с орден "Стара планина", а не да бъде изпратен с необяснима и обидна балканска отмъстителност", написа в отвореното писмо до премиера Рашидов.

Бившият културен министър приканва Орешарски да признае "личния принос на френския посланик и неговия екип не само за историческото отваряне на Лувъра за съкровищата на България, но и за блестящите взаимоотношения на страната ни с такива прочути френски институти като Пти Пале, музея "Роден”, Гранд Опера, театър "Шан-з-Елизе".

"Българо-френските културни връзки достигнаха през този период висоти, за които може да мечтае всяка държава. За такива заслуги най-достойната позиция на един български премиер е да предложи най-високото отличие за посланик Филип Отие и Вие, г-н Орешарски, имате шанс да направите това. Просто го направете", завършва Рашидов.

Споделяне

Още по темата

Още от България