Чиновниците пренебрегват Закона за достъп до информация

Българската администрация все още не обръща внимание на Закона за достъп до информация, заяви днес Гергана Жулева, директор на Програма "Достъп да информация", по БНР. Според нея нормите се пренебрегват не само по отношение на практиките, но и по отношение регулацията на достъпа до публична информация с приети през миналата година закони.

Според Жулева, чиновниците вече познават задълженията си по закона, но започват да използват процедурите не за да предоставят информация, а за да я отказват.

Жулева определи 2002 г. като година на тайните. Юристът Александър Кашъмов заяви на пресконференция днес, че проблемът за тайните се превръща в идеологически проблем. Според него законът за класифицираната информация не е довършен, тъй като ограничава правата на гражданите да получават информация.

С общо 515 случая, свързани с проблемите на достъпа до обществената информация, се е занимавала програма "Достъп до информация" през миналата година. От потърсилите информация 515 души 369 са журналисти. В 350 случая организацията е оказала писмена консултация. 125 от случаите са получили немотивиран отказ. Най-много случаи са регистрирани в София - 79, а най-малко в Русе и Силистра - 5. Това сочи годишният доклад на програмата "Достъп до информация".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: