Чистата печалба на "Газпром" падна с 35%

Отново се отлага разширяването на "Северен поток"

Чистата печалба на "Газпром" падна с 35%

Чистата печалба на най-голямата газова компания в света "Газпром" е паднала с 35 на сто за деветте месеца на 2014 г. спрямо година по-рано до 556 млрд. рубли (8.13 млрд. долара), съобщиха руските и световни медии в четвъртък.

Приходите на руския монополист за периода са нараснали с 6% до 4.007 трилиона рубли, но честите приходи от продажбата на газ са намалели с 2 на сто до 2.084 трилиона рубли. Оперативните разходи на концерна са нараснали с 16 процента и са за 3.019 трилиона рубли. Нетният дълг на компанията се е увеличил с 14 на сто до 1.265 трилиона рубли. Този ръст се дължи на спада на рублата спрямо долара и еврото.

В същото време стана ясно още, че компанията отново отлага разширяването на газопровода по дъното на балтийско море до Германия "Северен поток". Наличният капацитет на тръбата е достатъчен за момента и няма непосредствена необходимост от разширяване, аргументират се от компанията, предаде Ройтерс.

Председателят на "Газпром" Виктор Зубков заяви, че слабият пазар на газ принуждава фирмата да отложи проекта.

"Когато цената се понижава ... е трудно да се реализират тези проекти, а понякога дори не е възможно", заяви той на газова конференция във Виена.

Цените на суровия петрол, към които се индексират много от дългосрочните сделки за газ, паднаха с повече от 50% от юни 2014 г., докато цените при краткосрочните сделки на газ във Великобритания, един от най-активните пазари в Европа, паднаха с 25% от ноември 2014 г.

Според източници на Ройтерс решението е свързано и с "усложнената" политическа ситуация и заради това, че Брюксел бави решението си по поискания от "Газпром" достъп до пълния капацитет на немския газопровод ОПАЛ, който се свързва със "Северен поток" край Лубмин.

Фирмата обяви миналата година, че може да разшири "Северен поток" с допълнителна тръба към Великобритания.

Но "не ни беше даден достъп до ОПАЛ. Защо да изграждаме още две разклонения?", е казал служител на компанията пред агенцията.

"Северен поток" има две тръби с годишен капацитет от 55 милиарда кубически метра газ, което е около 10% от нуждите на природен газ на Европейския съюз, но по данни на оператора газопроводът е натоварен между 60 и 70 на сто, заради ограничения достъп до ОПАЛ и другия немски газопровод НЕЛ.

Решението за даването на изключение за ОПАЛ от европравилата за достъп и на трели лица до газопроводите на територията на ЕС последно се очаква в края на януари.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?