Брюксел официално обвини "Газпром" в злоупотреба с монопол

Руската компания налага несправедливо високи цени на газа за България и обвързва доставките с ангажименти по свои проекти

Маргрете Вестегер, еврокомисар по политиката в областта на конкуренцията. Сн. ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) официално обвини руската държавна компания "Газпром" в злоупотреба с монополно положение на пазарите на 8 държави в Централна и Източна Европа, включително България. Компанията налага ограничения на търговците, на които продава синьо гориво, налага високи цени в 5 държави, сред които и България, и обвързва доставките с ангажименти по отношение на инфраструктура за пренос на газ, които руската корпорация подкрепя като проекта "Южен поток". Това съобщи Европейската комисия в сряда.

"Газпром“ е господстващият доставчик на природен газ във всички държави от Централна и Източна Европа с пазарен дял над 50% в повечето от тях, а в някои страни дори до 100%.
Ако обвинението на ЕК се докаже, компанията е заплашена от огромни глоби, които може да стигнат милиарди евро.

"Природният газ е стока от първа необходимост. Всички дружества, които оперират на европейския пазар, без значение дали са европейски или не, трябва да спазват правилата на ЕС. Опасявам се, че "Газпром“ нарушава антитръстовите правила на съюза като злоупотребява със своето господстващо положение на пазарите на газ в ЕС", коментира комисарят по политиката в областта на конкуренцията Маргрете Вестегер. Според нея компанията вреди на трансграничната конкуренция и налага несправедливи цени. "Ако опасенията ни се потвърдят, "Газпром“ ще трябва да понесе правните последици от своето поведение“, каза Вестегер и добави, че разследването срещу руската компания не е политическо.

Цените за България - несправедливо високи

Според ЕК нарушенията на "Газпром" са три. Първото е, че налага териториални ограничения в споразуменията си за доставка на синьо гориво с търговци на едро и промишлени предприятия в 8 държави. Те включват забрани за износ и клаузи, налагащи закупеният газ да се използва на конкретна територия. "Газпром“ използва и други мерки, които пречат на свободния пазар на газ, като не позволява на търговците на едро да препродават газа от Русия на други държави без изрично съгласие на руската корпорация и само при определени обстоятелства. Комисията счита, че тези мерки пречат на свободната търговия в рамките на Европейското икономическо пространство. Това може да доведат до по-високи цени на газа. Проблемът според ЕК е, че "Газпром" продава на различни цени газа на отделните изследваните държави - България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия. Заради ограничения за препродаване на синьото гориво обаче е невъзможно една държава, в която доставките на руската компания са по-скъпи, да купи по-евтин газ от съседна страна, на която синьото гориво от Русия се продава по-евтино.

Освен това проучването на Брюксел показало, че в България, Естония, Латвия, Литва и Полша "Газпром“ провежда "несправедлива ценова политика", като налага цени на търговците на едро, които са значително по-високи в сравнение с разходите на руската компания или с референтни цени. ЕК смята, че формулата за определяне на стойността на газа, която обвързва стойността на синьото гориво с тази на други нефтопродукти, е изцяло в полза на руския доставчик и ощетява купувачите.

Според Брюксел е възможно "Газпром“ да използва своето господстващо пазарно положение "като поставя доставките на газ за България и Полша в зависимост от получаване на несвързани ангажименти от търговците на едро по отношение на инфраструктура за пренос на газ". "Така например, доставките на газ са били поставени в зависимост от инвестиции в проект за газопровод, подкрепян от "Газпром“, или от съгласието "Газпром“ да засили своя контрол върху даден газопровод", пише в съобщението на комисията. Като пример Вестегер посочи обвързване на доставките за България с проваления вече проект "Южен поток". В Полша пък руските доставки са обвързани с осигуряването на контрол на руската корпорация върху един от основните полски газопроводи, който е основен за внос на синьо гориво от алтернативни доставчици.

Процедура

"Газпром“ разполага с 12 седмици, за да отговори на изложението на възраженията. "Комисията ще зачете в пълна степен правото на защита на "Газпром“ и ще разгледа внимателно неговите коментари преди да вземе решение. Изпращането на изложение на възраженията не предрешава крайния изход от разследването", пише в съобщението от Брюксел.

Няма срок, в който ЕК да приключи антитръстовото разследване. Кога ще излезе окончателното решение зависи от сложността на случая, степента, до която засегнатото предприятие съдейства на комисията, и упражняването на правото на защита.

"Газпром" отхвърля обвиненията

Предявените от ЕК претенции са необосновани, заявиха от "Газпром" в съобщение, публикувано на сайта на руския газов гигант.

"Газпром" се придържа строго към спазването на всички норми на международното право и на законодателството на страните, в които групата осъществява своята дейност", твърдят от дружеството. В съобщението се казва още, че работата на компанията на европейския пазар, в това число и принципите на образуване на цените, съответстват на "стандартите, които използват и други производители и износители" на синьо гориво.

"Разчитаме на това, че нашите права и законни интереси, произтичащи от европейското и международно право, ще бъдат спазени по време на разследването, а също така ще се вземе предвид и фактът, че "Газпром" е дружество, регистрирано извън ЕС и освен това според руското законодателство е стратегическа компания, която има обществено значими функции и се контролира от руската държава", заявяват от "Газпром".

Решението срещу "Газпром" идва седмица, след като Вестегер обвини американския технологичен гигант "Гугъл" (Google) в злоупотреба с монопол. "Вестегер изглеждаше решена да предизвика големи корпорации още при поемането на моста в ЕК през ноември миналата година", агенция Ройтерс.

Обвинението срещу руската компания със сигурност няма подобри отношенията с Москва по въпроса с кризата в Украйна, за чието избухване основна роля имат точно доставките на руско синьо гориво.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?