"Газпром" глобена с 36 млн. евро заради отказ от суапови сделки с Литва

Снимка: БГНЕС

Антимонополният орган на Литва глоби с 35.7 млн. евро руската компанията "Газпром" заради това, че е отказала на литвийската енергийна компания "Лиетивос Енергия" (Lietuvos energija) да заменя доставен руски газ със западно европейски в периода 2013-2015 г., за да може да поевтинява покупките, предаде "Комерсант" във вторник.

 

Заради отказа на "Газпром" цената на газа в Литва е била със 100 долара по-висока от тарифите, по които руската компанията е продавала на потребителите си в Полша и Германия.

 

Решението на Съвета по конкуренцията на Литва идва след двегодишно разследване, след като в средата на 2012 г. "Лиетивос" предлага на "Газпром" сделка за обмен на газ, тъй като е намерила по-евтин внос от Западна Европа. Руският монополист обаче не се съгласява и през 2013 г. цената на газа за Литва е била 470-500 долара за 1000 куб. м, докато в Германия цената е била 380 долара, а в Полша 366 долара.

 

Макар че няма физическа възможност за доставка на неруски газ в литва, тъй като системата ѝ е свързана само с руските тръбопроводи, антимонополният орган смята, че "Газпром" е нарушил правилата на конкуренцията , пише руското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес