Чистката на областните управители била по "устни сведения"

Снимка: БГНЕС

Масовата чистка на областните управители, извършена от служебния кабинет, е била само на базата на "устни сведения" срещу тях.

Това става ясно от отговор от кабинета на премиера Огнян Герджиков на заявление за достъп до обществена информация, изпратено от "Дарик радио".

Герджиков е освободил губернаторите по устни сведения, без да е имал писмени сигнали за евентуална тяхна "склонност да се заиграват непочтено" покрай провеждането на предстоящите избори.

При приемането на поста в края на януари Герджиков заяви публично, че основната му цел е провеждането на честни избори, като ще се правят смени само на непочтените областни управители.

Впоследствие обаче кабинетът замени над 2/3 от областните управители, като масово кадри на ГЕРБ бяха заменени с хора, близки до БСП и НДСВ. Първоначално нови назначения влязоха в 14 областни управи, а след това бяха освободени още седем  кадри на ГЕРБ и Реформаторския блок, като обяснението на кабинета беше, че те ще участват в кандидат-депутатски листи. Накрая управителят на Монтана Ивайло Петров сам подаде оставка като знак на солидарност към уволнените негови колеги.

От ГЕРБ, които също направиха подобна чистка през 2014 г. при идването си на власт, казаха, че по принцип са съгласни, че всяко ново правителство има право да работи с областни управители, в които има доверие. От партията на Бойко Борисов обаче обясниха, че не са съгласни с мотивите за смяната и с намеците, че въпросните чиновници не работели за честни избори.

Служебният премиер Огнян Герджиков пък се оправда, че действията му са в рамките на закона.

В отговора си до "Дарик радио" от кабинета на Герджиков изтъкват, че към досиетата на проектите на решения за освобождаване не са приложени сигнали по отношение на областните управители.

В писмото се уточнява още, че е възможно решенията за тези смени да са продиктувани от сведения, мнения или становища, които не са на писмен носител, и са послужили за формирането на преценката на премиера към областните управители.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?