Читалището в Шипка ще бъде възстановено, но не е ясно как

Министърът на културата първо обяви, че това е проблем на общината, после дори даде срок за начало на възстановяването

Читалището в Шипка ще бъде възстановено, но не е ясно как

Рушащото се от години читалище в гр. Шипка ще бъде обявено за паметник на културата и ще бъде възстановено. Това обеща министърът на културата Боил Банов след среща с кметовете на Казанлък и Шипка Галина Стоянова и Василка Панайотова, с областния управител на Стара Загора Гергана Микова и с главния архитект на община Казанлък арх. Георги Стоев.

Изоставеното читалище "Светлина", построено през 1930 г., влезе в полезрението на министъра и на повереното му ведомство, след като във фейсбук се разпространиха снимки на сградата, която в момента прилича на декор на апокалиптичен филм. Темата беше подхваната от медиите, което накара и Министерството на културата да вземе отношение.

Първоначално то по-скоро се разграничи от проблема. В понеделник от ведомството разпространиха кратка позиция, в която се казваше, че сградата е частна общинска собственост, няма статут на паметник на културата и министерството не отговаря за нея и няма как да финансира евентуален ремонт.

Във вторник сутринта пред бТВ Банов обясни, че към момента читалището не може да бъде възстановено. Отново каза, че държавата нищо не може да направи, тъй като сградата е общинска собственост повече от 20 години. "Това не е прехвърляне на отговорност, това са факти", уточни Банов. По думите му за възстановяването на сградата ще са необходими около 3 млн. лв.

За финансирането била отговорна общината. "Това, че общината няма пари, е тъжно. Бил съм в това читалище, преди 10 г. изглеждаше по същия начин. Разграбили са го хората от този град. Това са нашите деца", каза министърът на културата.

Той обясни, че общината не може да кандидатства по Програмата за развитие на селските райони за ремонтна сградата, както направиха други местни власти, защото Шипка е обявена за град. На практика в момента няма програма, по която може да се финансира подобен ремонт, каза Банов.

Той се ангажира да започне процедура по обявяването на читалището за паметник на културата. "Това кардинално няма да промени собствеността, но тогава по наши програми поне частично можем да започнем да правим покриви и конструкции. Това е един от начините то да се съхрани устойчиво", посочи Банов. Той обаче уточни, че средствата за ремонт на културни институции по принцип са малко.

"Ще го направим паметник на културата, за да не се загуби", увери културният министър, въпреки че много сгради, които от години са паметници на културата са оставени да се рушат.

Няколко часа след тези думи от пресцентъра на министерството разпространиха съобщение, в което Банов вече е цитиран да казва, че сградата на читалището "ще се възстанови и ще се използва само за културна дейност".

Планът бил първо сградата да бъде обявена за паметник на културата. "След получаването на този статут ще може да се кандидатства за финансиране по различни програми на МК и европейски фондове", пише в съобщението на министерството. Според Банов статутът ще даде възможност "сградата да има специален охранителен режим, според който ще може да се използва само за културни цели и няма да разрешава застрояването наоколо с големи сгради", въпреки че в Шипка не се наблюдава строителен бум.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова е поела ангажимент на следващо заседание на общинския съвет собствеността на сградата от частна общинска да бъде променена на публична общинска, както и да се направи конструктивно обследване. След което настоятелството на читалището ще може да обяви дарителска сметка, за да се подпомогне възстановяването на сградата.

Министър Банов посочи, че сериозният ремонт може да започне едва след март догодина, като дотогава ще се направи необходимото да се предпази сградата от тежките метеорологични условия през зимата.

Споделяне

Още от България