За довиждане

Членовете на ВСС се натискат за постове по върховете на системата

Членовете на ВСС се натискат за постове по върховете на системата

На изпроводяк членовете на Висшия съдебен съвет създадоха поредния кадрови скандал, този път с желанието си да се трудоустроят по върховете на системата след края на мандата си през септември тази година. Повод за това даде молбата на съдебния инспектор Петър Михайлов, чийто мандат изтича през следващата седмица. Преди да стане ревизор, той беше председател на Окръжния съд в Перник и според досегашната практика на ВСС трябва да бъде  възстановен като съдия в този съд. Михайлов обаче не иска да се връща в Перник и подава молба пред съдебния съвет да бъде назначен като съдия във Върховния касационен съд.

Ресорната кадрова комисия във ВСС с председател Георги Шопов решава да създаде скандален прецедент и препраща писмото на инспектора до шефа на ВКС Лазар Груев с настояване той да се произнесе. Така ВСС на практика нарежда на Груев да се прескочи гласуването в съвета и да приеме инспектора като върховен съдия, без той да бъде подложен на гласуване в съвета или да мине през конкурс.

За да подплатят това свое мнение, от ресорната комисия са се позовали на разпоредбите в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които отпращат въпроса и за членовете на ВСС. Според цитираните разпоредби членовете на ВСС и на инспектората се възстановяват в магистратурата на позиции, не по-ниски от заеманите, преди да я напуснат. Препращането на казуса с Михайлов към Лазар Груев означава, че от ВСС подготвят този прецедент, който ще им позволи след изтичането на мандата да си изберат удобно за тях място в съдебната система само с изпращането на молба до съответния началник.

До този момент възстановяването на магистратите ставаше единствено с изрично решение на ВСС. Така напусналите заради скандала "Владимира Янева" членове на съвета Капка Костова и Галина Захарова бяха възстановени на старите си позиции във ВКС и Софийския градски съд. Настоящите членове на съвета явно искат да се застраховат срещу възможността следващият състав да ги върне на старите им позиции из магистратурите в цялата страна.

На заседанието на ВСС в четвъртък обаче Лазар Груев категорично отказа да назначи Петър Михайлов за върховен съдия без санкцията на съдебния съвет. "Всичко трябва да се базира на Закона за съдебната власт и конституцията. Друго решение на виждам", коментира Груев и напомни, че всяко решение за повишение или възстановяване на магистрат трябва да мине през ВСС. Главният инспектор Ана Караиванова също заяви, че предложената процедура от комисията във ВСС е "нелогична и незаконна".

Главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд Георги Колев също признаха, че имат постъпили молби за назначение от инспектори, които преди това са заемали по-ниски позиции в системата. И двамата обаче отхвърлили възможността да се произнесат по този въпрос без решение на Висшия съдебен съвет.

Заради възникналия проблем ще има извънредно заседание на атестационната комисия във ВСС.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?