Чобанов притеснен, че политическото говорене подрива финансите

Петър Чобанов

Към момента не се налага взимането на други заеми на външните пазари, каза пред Дарик радио финансовият министър Петър Чобанов. Той уточни, че от началото на годината стратегията за държавния дълг се изпълнява гладко и спокойно.

Според министъра "въпреки истеричното говорене" на вътрешния пазар има намаляване на доходността на държавните ценни книжа, тъй като пазарът има доверие на правителството, че то може да посреща и обслужва своите задължения. "Важно е в тази ситуация, в която се намираме в момента, малко да се успокоят приказките по отношение на дълга, за да може да се реализира успешно планираната емисия", тъй като "независимо кое е правителството, тази ликвидност трябва да се вземе заради старите дългове", заяви Чобанов.

Той повтори каква е целта на дълга от 1.5 млрд. евро, който се подготвя за емитиране. "Целта на външната емисия е да не се изтегля тази ликвидност от икономиката на страната, за да остане тя в банковата система и да дадем възможност за съживяване на кредитирането", каза Чобанов.

Коментарите на опозицията за дупка в бюджета от 10 млрд. лв. категорично не са верни, като това беше част от общия фон, който беше създаден и имаше за цел засилване на политическия натиск, коментира още министърът на финансите. Той предупреди, че това обаче може да има тежки последствия за държавата, тъй като "финансовата стабилност не се постига лесно, а истинската финансова стабилност - още по-трудно".

"И ако сме свидетели често на такива приказки, които намират своите слушатели, които могат и да им повярват, това създава една всеобща несигурност", продължи министърът. "Не можем да кажем, че една държава е фалирала, когато в края на февруари 2013 г. фискалният резерв е бил 3.9 млрд. лв., към края на април тази година е 6 млрд. лева", повтори той многократно правеното сравнение, пропускайки подробността, че е сменена методиката на определяне на фискалния резерв.

Петър Чобанов коментира и дефицита към април 2014 г., като заяви, че стратегията на фискалната политика и на изпълнението на бюджета като цяло е за постоянно ускоряване на приходите всеки следващ месец в годината. Това може да се види и от данните, които показват, че ако за първите четири месеца на годината, при данъчните приходи, без осигуровките, които се събират от НАП, има нарастване с 0.7%, то за първите пет месеца на годината този показател се увеличава съвкупно до 5.5 процента.

По отношение на данъците министърът на финансите заяви, че категорично не би трябвало да има увеличение на ставките.

Той коментира и евентуалните промени в методиката за определяне на такса смет, която трябва да е свързана с реалната цена на услугата. Чобанов допълни, че разговорите по нея и влиянието ѝ върху хората и бизнеса продължават, и че все още няма окончателно взето решение. Продължаваме дискусиите и когато стигнем до някакво разбирателство, ще ги представим на обществото, заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес