Петър Чобанов: Буферът за банките – само ако се наложи

Последните събития няма да повлияят на планирания дефицит и на растежа

Петър Чобанов, сн. БГНЕС

"Подкрепата за ликвидността на банковата система ще бъде използвана само ако се наложи. Буферът е налице, но той няма да се отрази на разходите на правителството". Това заявил министърът на финансите Петър Чобанов в интервю за агенция „Ройтерс", цитирано от българското финансово министерство. Интервюто все още не се е появило на сайта на агенцията.

Министърът допълнил, че банковата система в България е с висока капиталова адекватност и ликвидност.

Според него последните събития в страната няма да повлияят на планирания бюджетен дефицит от 1,8% от брутния вътрешен продукт за тази година. Министър Чобанов коментира също така, че те няма да се отразят и на предвидения икономически растеж, който за 2014 г. е заложен на 2,1 процента.

Според него се наблюдава акумулиране на вътрешни инвестиции, "което ни дава увереност, че нашата прогноза за тази година е постижима", уточнявайки, че ръстът им е над 4% през всяко едно от последните две тримесечия.

Министърът на финансите заявява още, че международните инвеститори са показали доверието си в България, след като през миналия месец страната набра близо 1,5 млрд. евро на международните капиталови пазари със само 2,95% купон за емсиия десетгодишни облигации, която беше менажирана от HSBC, Citi и JP Morgan. Той допълва, че на предхождащата емисия през 2012 г. купонът е бил 4,25 процента.

Министър Чобанов уточнява, че страната ни излиза рядко на международните пазари и то само когато има нужда, и че през тази година това е малко вероятно да се случи отново.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?