Човешка грешка и неизправен камион причинили катастрофата край Бяла

Човешка грешка и неизправен камион причинили катастрофата край Бяла

Причините за катастрофата с автобуса в град Бяла на 7 декември 2006 година, при която загинаха 18 души и бяха ранени други 12, са у шофьора на камиона Синан Алиев и в технически неизправности в товарния автомобил. Това показва завършилата в понеделник авто-техническа експертиза, изготвена от петима специалисти. Заключението бе представено от окръжния прокурор на Русе Огнян Басарболиев.

Произшествието е можело да бъде предотвратено от водача, ако камионът е бил в изправност и в случай, че е имал много добро познаване на механиката на движението на превозните средства, голяма психическа устойчивост и самоконтрол, сочи докладът.

Според експертизата, Синан Алиев е знаел за неизправностите в управляваното от него превозно средство.

Експертното проучване доказва, че влекачът "Шкода Мадара" и полуремаркето не са били изправни. Установени са редица неизправности, от които по-важни за случая са в спирачната система на влекача и спирачната и електрическата системи на полуремаркето.

Основна причина за всичките тези неизправности е лошото обслужване и поддържане на влекача и полуремаркето и водачът е могъл да ги възприеме и установи преди последното пътуване, смятат експертите.

По спирачната система на влекача и електрическата на полуремаркето са извършени промени, които са в причинно-следствена връзка с настъпилото произшествие, е едно от заключенията на експертизата.

Освен това събраните доказателства сочат, че полуремаркето е било претоварено с 1540 кг пшеница. Поради направената надстройка, собствената маса на полуремаркето енараснала с около 1000 кг. Това увеличение на масата е спомагало за по-бързото ускоряване при спускането по наклона и допълнително е затруднило спирането на автовлака. 

Експертите смятат, че шофьорът не се е спуснал по пътния наклон с необходимата втора бавна предавка. Освен това е можел да извърши извънредни действия, да отбие в дясно на около 1000 метра преди мястото на катастрофата или чрез удар на автобуса с цялата челна площ на камиона да го избута напред до пълно спиране. По този начин автобусът не би излязъл извън пътя и пострадалите биха били по-малко, заключават експертите.

Няма установени неизправности по системите на блъснатия автобус "Исузу", свързани с безопасността на движение, които да имат връзка с настъпилото произшествие.

По делото предстои повдигане на окончателно обвинение и разпит на обвиняем, допълнителни действия по искане на обвиняемия или пострадалите и предявяване на разследването, съобщи окръжният прокурор.

Днес в Окръжна прокуратура град Русе е депозирано искане до Окръжен съд в Русе от защитника на обвиняемия по делото за  изменение на взетата спрямо него мярка за неотклонение "Задържане под стража" в по-лека. По този повод делото е изискано и предстои да бъде внесено в съда.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?