Чужди компании обжалват търга за наземните участъци на магистрала "Струма"

Снимка: БГНЕС (архив)

Три чужди компании оспорват отстраняването им от търга за строежа на наземните участъци от третия лот на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Това става ясно от жалбите им до Комисията за защита на конкуренцията.

Става въпрос за строителството на 13-километровата отсечка от Благоевград до Крупник с прогнозна стойност от 150 млн. лв. и за изграждането на 23-километровия участък от Кресна до Сандански с индикативна стойност 200 млн. лв.

За момента това е най-голямата строителна поръчка с гарантирано финансиране. Последният участък от магистрала "Струма" се строи със средства по новата оперативна програма "Транспорт" 2014-2020 г..

Възложител на поръчката е Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти", която беше създадена по времето на ГЕРБ с цел да се ускори строителството на магистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море". Видим напредък по нито една от тях към момента обаче няма.

Обществените поръчки за двете надземни отсечки от лот 3 на "Струма" бяха обявени в началото на август като двустепенни процедури – предварителен подбор и подаване на оферти.

На първия етап за строителството на трасето Благоевград – Крупник имаше 13 кандидата. От тях тръжната комисия допусна до следващия кръг седем. За отсечката Кресна – Сандански участваха девет кандидата, от които до втори етап бяха допуснати четири.

Процедурата за трасето от Благоевград до Крупник се обжалва от българско-италианското обединение "ГЛФ Монолит", което не е допуснато до следващия етап, защото експертите в допълнителния екип нямат пълна проектантска правоспособност.

Италианската "Серенисима конструциони" и австрийската "Щрабаг" обжалват и двете позиции. Италианската компания е отстранена, защото не е доказала изисквания достъп до финансов ресурс от 20 млн. лв. за покриване на оперативни разходи в хода на строителството. В жалбите си до КЗК фирмата е поискала и временна мярка за спиране на оспорваните обществени поръчки.

"Щрабаг" е отстранена, защото не е доказала, че предложеният ръководител-проект е с необходимия опит – участие в изграждането на поне два магистрални участъка.

Отделно има внесена жалба от "Екологично сдружение за земята" срещу обществената поръчка за доклад по оценка за въздействие върху околната среда за изграждането на алтернативно трасе на тунела през Кресненското дефиле.

Кандидатите за отсечката Благоевград - Крупник

1. "Обраскон Хуарте Лаин" (Испания)

2. ДЗЗД Консорциум "СССС-СК-13" ("СК-13 Пътстрой" и "Чайна комюникейшън кънстръкшън къмпани" (Китай)

3. ДЗЗД "ПСТ Струма 1" ("ПСТ груп", "Виа План", "Понсстройинженеринг" и "Джи Пи груп")

4. Консорциум "Струма – лот 3.1", ("ГБС Инфраструктурно строителство", "Пътстрой-92" и "Геострой")

5. Обединение "Магистрала Струма 3.1" ("Трейс груп холд" и "Пътища и мостове")

6. ДЗЗД "АМ Струма 3.1" ("Агромах", "АБ", "Хидрострой", "Пътища Пловдив груп", "Пътища Пловдив" и "Алве консулт")

7. "Сан Хосе – АТМ" ДЗЗД, ("Конструктора Сан Хосе" (Испания) и "Автомагистрали Черно море")

Отстранени

8. "Икс Гранди Лавори" (Италия)

9. "Актор" А.С.Д. (Гърция)

10. "Серенисима коструциони" С.П.А. (Италия)

11. "Страбаг" АГ (Австрия)

12. "ГЛФ-Монолит" ДЗЗД ("Гранди Лавори Финкосит" (Италия) и "Монолит София")

13."Сочета Италиана пер Кондоте Д′Акуа" (Италия)

Кандидатите за отсечката Кресна - Сандански

1. "Обраскон Хуарте Лаин", Испания

2. Консорциумът "Струма лот 3.3" ("ГБС Инфраструктурно строителство", "Пътстрой – 92", "Главболгарстрой" АД, "Геострой" АД. Подизпълнител е "ГБС-Благоевград")

3. ДЗЗД "ПСТ Струма 3" ("ПСТ груп", "Рутекс", "Понсстройинженеринг")

4. Обединение"АМ "Струма" ("Трейс груп холд", NGE contracting – Франция, "Пътища и мостове")

Отстранени

5. "Сочета Италиана пер Кондоте д'Акуа", Италия

6. Консорциум "АМ "Струма" – 2014" ("Лена Енженярия и Конщрусиони", Португалия и Х.С.С., България)

7. "Терна"

8. "Страбаг" АГ, Австрия

9. "Серенисима коструциони" СПА, Италия

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес