Чужди медии за убийството на Тасев и нулевия резултат от борбата с престъпността в България

Убийството на 45-годишния президент на футболен клуб “Локомотив” – Пловдив Александър Тасев стана една от водещите новини на ББС Юръп в понеделник. Съобщението за смъртта му бе поместено в новините на Ройтерс, в електронните издания на водещи европейски издания, в спортни вестници.

В повечето публикации се набляга на факта, че това е поредното показно убийство в България и че става дни след разстрела на председателя на общинския съвет на Несебър Димитър Янков. Споменават се проблемите на България в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и се цитират хипотези за смъртта на Тасев, до една свързани с криминални интереси.

Собственик на българския футболен клуб “Локомотив” (Пд) бе убит в София, предаде и агенция Ройтерс. Това е поредното убийство, което привлече общественото внимание към страната, която наскоро се присъедини към Европейския съюз, продължава агенцията.

В момента страната е наблюдавана отблизо от Брюксел, който критикува българското правителство, че прави твърде малко в борбата с мощната организирана престъпност и корупцията, обхванала високопоставени официални лица. Европейската комисия подготвя доклад за ситуацията в сферата на правосъдието в България, който ще бъде публикуван през юни, припомня агенцията.

Президентът на българския футболен клуб “Локомотив” (Пд) Александър Тасев беше убит днес сутринта в София 19 месеца след своя предшественик Георги Илиев, написа на електронната си страница френският вестник “Льо Матен”.

Вестникът припомня, че на 10 май в Несебър беше убит председателят на Общинския съвет на града Димитър Янков, собственик на шест хотела по българското Черноморие.
Битката с организираната престъпност и корупцията в България са обект на засилено внимание от страна на Европейската комисия, която трябва да публикува през юни доклад за напредъка на България и Румъния след присъединяването им към Европейския съюз, отбелязва изданието.

45-годишният Александър Тасев е бил застрелян с два куршума в главата, докато се е намирал в колата си в столичен квартал, отбелязва и гръцкият вестник “Нафтемборики”. Мотивите за убийството му се разследват, отбелязва изданието.

Сръбският многотиражен всекидневник “Блиц” пише, че убийството на Тасев става 19 месеца след това на Герги Илиев – негов предшественик на поста президент на футболния клуб.

Досегашният президент на “Локомотив” се е занимавал с продажба на череши, но полицията смята, че е бил замесен и в търговия с дрога, отбелязва “Блиц”. Смята се, че и Илиев, който бе убит през август 2005 г., е бил замесен в трафик с наркотици.

Борбата с организираната престъпност и корупцията и ефикасността на правосъдието в България, пише още "Блиц", се следят от Европейската комисия, която през юни ще оповести доклад за напредъка на тази страна и на Румъния в тази област.

Убийството намира място и в руското електронно издание Газета ру, което лансира версията на неназовани български експерти, че убийството на Тасев, като и това на Георги Илиев е свързано с интереси на криминални групировки.

Новината за смъртта на Тасев намира място и в британския вестник “Гардиън”.

За убийството споменават и редица чужди спортни издания.

Споделяне

Още от България