Чуждите медии: БСП претърпя поражение

Управляващата БСП претърпя поражение на изборите за Европейски парламент, които завършиха без ясен победител, съобщава ББС в понеделник. Коалиционният партньор на социалистите, ДПС, което представлява голямото турско малцинство, се представи силно, както и опозиционната партия ГЕРБ на столичния кмет Борисов, отбелязва ББС.

В репортажа се посочва, че изборите са се оказали по-интересни от предвижданото, след като ДПС и ГЕРБ са спечелили от протестния вот.

“Меланхолия и корупция белязаха европейските избори на България”, съобщава британският в. “Дейли телеграф”.

Убийства в средите на организираната престъпност и корупция в правителството доминираха на първите избори в България след присъединяването ѝ към ЕС, отбелязва вестникът.

Правителството срещна силна конкуренция от популистки политици противопоставящи се на корупцията, и крайно десни националисти. Въпреки икономическия растеж, жизненият стандарт в България остава един от най-ниските за ЕС. Страната е в очакване и на доклада от Европейската комисия за състоянието на борбата с корупцията, като се очаква да ѝ бъдат наложени сериозни законови и финансови наказания заради липсата на напредък в съдебната и политическата реформа, пише “Дейли телеграф”

Над две трети от избирателите не гласуваха, обезверени от липсата на напредък в реформите на коалиционното правителство и в борбата с престъпността, предаде Ройтерс

Така много от българите, и без това разочаровани от ниския жизнен стандарт в страната, изразиха недоволството си от неспособността на правителството да се справи с престъпността и корупцията, пише Асошиейтед прес в материал по същата тема, предаде БТА.

Швейцарският "Вен катр йор" също определя резултатите като "наказателен вот срещу социалистическата партия", дошъл след скандал по повод злоупотреби с обществени средства.

Борбата срещу корупцията се отрази на кампанията много повече, отколкото европейската тематика, пише френският "Еко".

"ГЕРБ" събра протестния вот и отдясно, и отляво, като се възползва от скандала, за да разкритикува липсата на решителен напредък в борбата с корупцията, коментира френският "Кроа", цитиран от БТА.

Споделяне

Още от Европа