Д. Бечев: ЕС ще има твърд отговор към Хизбула, но не и към ливанското правителство

ЕС ще има твърд отговор към Хизбула, но ще направи разграничение между правителството в Ливан и Хизбула, коментира ръководителят на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика Димитър Бечев.

 

В този смисъл и българската позиция може да се приеме за умерена и търсеща баланс, продължи той.

 

"Европейският отговор ще е "да, Хизбула са намесени, те ще си понесат последиците", но това не значи, че скъсваме отношенията с Бейрут и с правителството на Никати. Така че ще се остави по някакъв начин и заден изход, както има подход на тоягата, така има и моркови в дипломацията. Нека морковът също да... някак си да не се лишаваме от тази част на политическото послание", коментира Бечев пред БНР.

 

Той припомни, че Хизбула е обявена за терористична организация от някои европейски страни, примерно Холандия, но от друга страна правителството в Ливан е поддържано от Хизбула, и в момента премиерът Наджиб Никати е по-скоро партньор на Европейския съюз и на Запада.

 

"Това, което искаме да избегнем в Европа, е разпространяване на конфликта в Ливан, а Ливан и Сирия са скачени съдове. Честно казано, правителството по-скоро действа отговорно, а и понася рисковете там, има много голяма бежанска вълна, а дори и може да се твърди, че и Хизбула, която се подкрепя от Иран и е в конфликт с режима на Башар Асад, по-скоро не се е ангажирала твърде пряко с бойните действия, въпреки разни такива анализи, но Хизбула... и тя търси някакъв свой интерес и не е изцяло застанала на страната на Асад в този конфликт", каза Бечев.

 

"Тоест големият интерес е по някакъв начин Ливан да е изолиран, да бъде запазен в тази много сложна ситуация и в този смисъл това беше българската позиция, от една страна, да... трябва да назовем виновниците, защото мисля, че е ясно, че има тази връзка, но, от друга страна, да направим по какъв начин, че да не се стигне до рязък завой в отношенията с правителството в Бейрут", посочи експертът.

 

Той каза още, че големият интерес е именно да се поддържа балансът в Ливан, да има политика, която е отворена към всички фракции.

 

"Да не забравяме, че от другата страна е също и Ирак, където на власт дойдоха шиитите и всъщност сунитското надигане в Сирия, ако доведе и до дестабилизация в Ливан, от друга страна, и сунитски бунт в Ирак, може да се включи един такъв регионален конфликт с непредвидими последици за всички нас", каза още Бечев.

Споделяне

Още по темата

Още от България