Д-р Здравко Георгиев е получил разрешение да напусне Бенгази

Д-р Здравко Георгиев е получил необходимия документ, за да напусне Бенгази, и до два-три дни ще бъде прехвърлен в Триполи. Той ще бъде настанен в резиденцията на българския посланик, съобщава БТА.

Паспортът на Здравко Георгиев, който е конфискуван при арестуването му, е невалиден и не е известно къде се намира в момента. Затова ще му бъде издаден пасаван. За да напусне страната, е необходима изходна виза от либийските имиграционни власти.

Петте български медицински сестри са все още в затвора Куефия в Бенгази. Не е известно кога ще бъдат прехвърлени в Триполи. По-рано днес след разговор с медицинските сестри психиатърката Росанка Венелинова заяви, че те са сплотени и се намират в относително добро състояние.

В Триполи отрицателните настроения срещу българските медици се засилват, след като днес в медиите бе разпространена присъдата срещу петте медицински сестри и палестинския лекар.

Протестиращи либийци изгориха американското знаме в Бенгази, след като Вашингтон разкритикува смъртните присъди срещу шестима чуждестранни медици по обвинение, че са заразили със СПИН либийски деца, предаде Ройтерс.

Вашингтон обяви в четвъртък, че присъдата е "неприемлива". Стотици протестиращи, повечето роднини на заразените деца в градската болница, днес излязоха на улиците на Бенгази. Те размахваха снимки на либийски деца, болни от СПИН, и на иракски затворници, подложени на унизителни мъчения от американски войници.

"Америка отхвърля присъдата на либийския съд, защото става дума за либийски деца. Америка подкрепа западняците със сини очи срещу либийски деца, защото те са араби и мюсюлмани", каза един от протестиращите роднини, който се представи само като Джамал. "Ние сме гневни от пренебрежението на САЩ към нашата присъда", цитира думите му Ройтерс.

Европейският съюз също осъди присъдите, давайки храна за коментари в България, че медиците могат да бъдат помилвани от либийския лидер Муамар Кадафи, който активно се стреми да подобри отношенията си със Запада, отбелязва агенцията.

Либийското правителство заяви в декларация вчера, че Америка "изобщо няма моралното право да говори за човешки права" след скандала с издевателствата над иракски затворници.

Споделяне

Още от България