Да се намали мандатът на ЦИК, предложи Цветозар Томов

Цветозар Томов, сн. БГНЕС

След тези местни избори, според мен, най-разумното би било да бъде съкратен мандатът на сегашната Централна избирателна комисия от 5 на 2 години. Това каза във вторник пред Нова телевизия говорителят и член на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му, ЦИК трябва да анализира практиката си, като паралелно да бъдат обсъдени промени в изборното законодателство и след това да приключи мандатът ѝ. Той добави, че според него това би било правилното решение, като подчерта,че това трябва да стане без да се създава хаос за приключването на изборния процес.

На въпрос, защо според него се е получила тази безредица в ”Арена Армеец", където и до момента има хора, които чакат да предадат бюлетините си, той каза че е съгласен, че това е нечовешко и причините за това са големият брой избирателни секции, не добрата организация, малкият брой на приемащите и проверяващите бюлетините, както и Изборният кодекс.

Попитан дали са очаквали толкова много време да продължи целият процес, Томов коментира: ”Чак толкова много време, не. Бяха назначени допълнителни сътрудници към ОИК, но за да се разшири ОИК на 39 члена, изискваше отново според Изборния кодекс, да бъде разширен състава на всички общински комисия в страната, тъй като законът недопуска това да става само в София".

”Нека да не се оправдаваме и ние. Моето лично мнение, е че нашата грешка, на ЦИК е, че не взехме решение по целесъобразност, дори да бъде тълкувано като дописване на закона. Беше обсъдено да се увеличи съставът на ОИК - София, Варна и Пловдив, но не се получи мнозинство в комисията", каза той.

Той добави, че не по-малко абсурдно звучи само заради София да се увеличи съставът на 265 комисии.

Споделяне

Още от България