Да се прави бизнес в България, си остава трудно начинание

Да се прави бизнес в България, си остава трудно начинание

България слиза надолу в класацията по условия за правене на бизнес, обхващаща 183 държави. Това показва новият годишен доклад на Световната банка, цитиран в четвъртък от Дойче веле.

Тази година страната ни е на 51-ва позиция, след 44-тото място през 2009-та. Сред обхванатите от доклада 25 държави в Източна Европа и Централна Азия България е девета, като в това класиране обаче липсват по-напреднали държави като Полша, Словения и Чехия. Същевременно България е след страни като Косово и Македония.

От източноевропейските страни членки на ЕС в този регион са включени само България, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Така че България е сравнявана с държави, повечето от които дори не са кандидатки за членство в ЕС.

Като цяло обаче регионът на Източна Европа и Централна Азия е водещ в света по брой и мащаби на реформите за подобряване на бизнес-условията. Но въпреки големите подобрения, по няколко от 9-те показатели той се нарежда сред последните в света, отбелязва Дойче веле.

В това осмо поред издание на доклада си Световната банка е включила и една нова оценка: за постигнатите резултати от 2006 година насам. Според тази оценка България е една от държавите с най-слабо подобрение на бизнес-условията през последните 5 години. Заедно с Румъния, Литва, Латвия и Естония, България е направила най-малко за улесняване на бизнес-дейностите. Най-големи са подобренията в Грузия, Беларус и балканските държави, които не са членки на ЕС. По повечето показатели тези страни са далеч пред България в общата регионална класация.

По ред показатели страната е под средното за Източна Европа ниво. Като пример Дойче веле сочи получаването на разрешителни за строителство. То продължава да е показател, по който страната се представя изключително зле. Процедурите, необходими за получаване на разрешително, са 24 на брой, докато средно за региона те са 22, а "най-лесните" държави имат само 6 до 13 процедури.

В това отношение България е изостанала далеч след Косово и Македония например, да не говорим за източноевропейските членки на ЕС. България не предлага добри условия и за регистрация на собственост. Процедурите са сред най-тежките в региона.

Макар че според новия доклад на Световната банка в България има положителни реформи, довели до облекчаване на условията за стартиране на бизнес или за плащането на данъци и такси, забележими подобрения така и не се виждат. Плащането на данъци и такси продължава да изисква 17 плащания на година, което пък отнема средно 616 часа.

Ето как изглежда този показател при най-добрите държави: водещи в световен мащаб са Малдивските острови, където се изискват само 3 плащания; в региона на Източна Европа най-добре се представят Естония и Латвия със 7 плащания, които отнемат съответно 81 и 175 часа. В Източна Европа само Украйна и Беларус са по-зле от България по този показател.
Споделяне

Още от Бизнес