СДС с радикално предложение:

"Да се запише в НК, че собствеността може да се брани с всички средства"

Борис Марков

Съюзът на демократичните сили с лидер Емил Кабаиванов изненада медиите във вторник с предложение за радикална промяна в Наказателния кодекс, с която да се разреши защитата на неприкосновеността на собствеността на гражданите "с всички възможни средства". Това съобщи членът на националното ръководство на партията Борис Марков.

Повод за радикалната мярка за защитата на собствеността, която на практика би означавала саморазправа на собственика на имота с всяко лице, дори пристъпило прага на двора му, без понасянето на наказателна отговорност, е "нарастването на битовата престъпност и зачестилите случаи в страната на неправомерна защита".

Конкретният повод е нашумелият случай с Йордан Опиц, който застреля с преработен в боен газов пистолет 24 годишен мъж във входа на кооперацията, където живее, само по подозренията, че мътъ е дошъл да краде. Опиц бе осъден от ВКС на 5 години затвор, а в интернет и медиите се поде бурна дискусия убиец ли е Опиц или е бранел от кражба дома си.

Марков обясни, че СДС ще предложи редакция на чл. 12 от НК (за неизбежността на самоотбраната), "в който ясно да се дефинира защитата на частната собственост и отпадането на члена за равнопоставеност при оказване на неизбежна самоотбрана".

"Примерите, в които престъпници се измъкват от наказание за сметка на обикновени хора, които защитават частната си собственост, са много и шокиращи", каза още Марков, цитиран на сайта на СДС. Той припомни, че от синята партия са правили подобни предложения през 1997 г., които са били сезирани в Конституционния съд от 52-ма депутата от БСП и са отпаднали.

"Искрено се надявам, че този път нашите предложения, ясно формулирани, ще бъдат приети, за да могат гражданите да запазят неприкосновеността на своята частна собственост и да я защитават с всички възможни средства", посочи Борис Марков. На пресконференцията той даде пример: "Комично е, когато някой влезе във вашия апартамент, вие станете да се защитавате, събрали сте кураж, а той ви каже: "Спокойно, аз съм само за телевизора. Няма да ви убивам“.

Споделяне

Още по темата

Още от България