Дългоочакваният сняг блокира страната

Паднали далекопроводи спряха влакове, затворени пътища и закъсали автомобили, селища без ток

Дългоочакваният сняг блокира страната

Десетки отменени влакове, затворени пътища и закъсали автомобили, селища без ток и вода. Така изглежда България след първия по-сериозен сняг, който този сезон бе дългоочакван и желан, за да напълни язовирите, да спаси Перник от водната криза и да предотврати такава в други градове. Снегът заваля във вторник, продължи в сряда, но до полунощ ще спре. Нови валежи от сняг предстоят в петък вечерта и през нощта срещу събота, главно над Източна България и планините.

В четвъртък област Разград обяви бедствено положение, а Стара Загора поиска помощ от армията. Почти всички пътни връзки между Северна и Южна България са прекъснати, заради големите преспи. Редица селища са без транспортни връзки.

Затворени магистрали и проходи

Участъци от магистрали "Хемус" и "Струма" бяха затворени за движение сутринта. На "Хемус" причината бе закъсал камион, след чието изтегляне около обяд започна поетапното пускане на камионите в посока Варна. На "Струма" в посока София тировете над 12 тона бяха спирани на паркинги в района на Антените и бензиностанцията на разклона за село Рилци, заради образувалите се тапи на територията на областите Кюстендил и Перник. На пътя към Пампорово също има чакащи автомобил. Две цистерни, превозващи газ за курорта, са закъсали. В региона без ток са село Баните, Ардинското корито, в Златоградско и в Неделинско, където работят аварийни екипи за пускане на електрозахранването.

Непроходими са Троянският проход и проходите "Шипка" и "Република. Много шофьори на товарни автомобили останаха часове, блокирани по пътищата. От пътната агенция призоваха шофьорите, на които не се налага, да не предприемат пътуване в посока Родопите и Източна България.

Отменени и закъсняващи влакове

Повече от 20 влака са отменени от сутринта заради аварии по електрическата мрежа, най-вече в Северна България, съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура". Почти всички композиции тръгват със закъснение още от началната гара, допълниха от БДЖ, които призоваха .

Най-сериозен беше проблемът при Мездра, където далекопроводи са паднали върху контактната мрежа и са прекъснали захранването ѝ. Малко преди 13 часа обаче е възстановено движението на влаковете в участъците Мездра-Роман и Мездра-Руска Бяла. Възобновяване на влаковете в участъците Висока поляна – Хитрино и Копривщица – Антон се очаква към 16 часа. По първото трасе е пуснат дизелов локомотив, а по второто – пътниците се превозват с автобуси.

БДЖ призова ва своите клиенти да се информират предварително при планиране на своето пътуване, да търсят съдействие от персонала във влака в случай на забелязани нередности като например: незатворени преходни врати, липса на отопление във вагоните или възникнали принудителни престои.

Без електрозахранване продължават да са 25 гари и 15 автоматични прелезни устройства. Там системите за осигуряване на движението се управляват от дежурните.

Най-тежко е в Северна България

Граничният пункт Дунав мост при Русе е отворен само за леки автомобили. По искане на българската страна товарните камиони с тегло над 12 тона се спират на територията на Гюргево. На българска територия тировете изчакват на обезопасени места.

Зимната обстановка в Разградска област е много тежка. Там много пътища са затворени за движение. Бедствено положение е обявено в община Самуил. Много населени места са без ток и вода. Със заповед на министъра на образованието 6 и 7 февруари са обявени за неучебни.

"Роторните снегорини на почистващи фирми изнемогват, не могат да отпушат изходите на града да тръгнат екипите на "Енерго Про". Чакаме разчистванията. Имахме проблем с 12 души, които са на хемодиализа от община Исперих, трябва да бъдат транспортирани до болница Разград - верижна машина на противопожарна опасност тръгна и ще ги докара", каза заместник-областният управител Евгени Раданов пред БНР.

Две коли с около десет румънци са закъсали тази нощ в района на село Осенец. Те са настанени в сградата на пожарната в Разград. "Осигурена им е храна", съобщи още той.

Пред бедствено положение заради падналия сняг е община Берковица. В 18 населени места няма ток.

Неочаквана ваканция

В община Вършец е обявена ваканция за учениците и детските градини до понеделник. Между 50 и 80 сантиметра е снежната покривка в балканската община. В община Монтана без ток са 8 села и част от Николово. Единствено село Бързия няма проблеми с електрозахранването и в част от град Берковица, съобщи кметът Димитранка Каменова:

Цялата налична техника на снегопочистващата фирма е ангажирана, чака се снега да спре, за да се отстранят повредите.

"Много паднали клони, много жици, които фирмата спира да чисти на тези места, защото чакаме да дойде "Пожарна безопасност" и "Гражданска защита", за да нямаме проблеми след това с тези паднали жици. Така, че към настоящият момент сме пред бедствено положение", обясни Каменова.

Силният вятър тази нощ и падналият мокър сняг изпокъсаха жици и оставиха без ток и населени места в общините Вършец и Георги Дамяново.

Въпреки снежната обстановка училищният процес в област Благоевград е започнал нормално след десетдневната грипна ваканция, съобщиха от Регионалното управление по образование. В община Якоруда обаче няма да се учи тия два дни до края на седмицата.

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 тона към граничния пункт със Северна Македония "Станке Лисичково".

Забрана за движение на камиони е въвела и Гърция на ГКПП "Илинден- Ексохи". Останалите автомобили трябва да се движат задължително с вериги.

Споделяне

Още по темата

Още от България