Дамаск няма да допусне мироопазваща мисия на ООН и Арабската лига

Русия и Китай ще блокират предложението на фона на продължаващото насилие

Дамаск няма да допусне мироопазваща мисия на ООН и Арабската лига

Дамаск "отхвърли категорично" предложението за съвместна мироопазваща мисия на ООН и Арабската лига в Сирия, за да се спре насилието, което продължава вече 11 месеца, съобщиха световните агенции в понеделник.

 

Дамаск обаче коментира, че предложението е "израз на истерията, обхванала някои арабски страни".

 

Външните министри приеха резолюция, в която заявиха, че Арабската лига прекъсва дипломатическото сътрудничество със Сирия и ще продължи санкциите срещу нея. Те предложиха обща мироопазваща мисия и подкрепа за сирийската опозиция.


"Сирийската арабска република категорично отхвърля решенията на Арабската лига", заяви Юсеф Ахмад, постоянен представител в Арабската лига и посланик на Сирия в Египет.

 

Дамаск отново получи подкрепа от Русия и Китай и предложението няма да може да мине през Съвета за сигурност на ООН.

 

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че за изпращането на миротворци в Сирия е нужно съгласието на режима на Башар Асад и прекратяване на насилието и от двете страни.

 

"За изпращането на мироопазваща мисия е нужно съгласието на приемащата страна. Това е мисия за поддържане на мира и първо е нужно да има мир, който да се поддържа. Това означава, че е нужно споразумение за прекратяване на огъня", каза Лавров, цитиран от РИА Новости.

 

Китай от своя страна призова Арабската лига да продължи "политическото посредничество" за ситуацията в Сирия, но обяви, че отказва да бъде въвлечен в мироопазваща сила за Сирия.

 

Британският външен министър Уилям Хейг, цитиран от Франс прес, заяви, че Великобритания ще обсъди спешно с партньорите си предложението на Арабската лига да се създадат съвместни мироопазващи сили на арабските страни и ООН.

"Такава мисия може да играе важна роля за спасяване на живот, при условие, че режимът на Башар Асад сложи край на насилието срещу цивилни, изтегли силите си от градовете и
установи надеждно примирие", заяви Хейг.

Той приветства вчерашните решения на Арабската лига за засилване на дипломатическата и икономическа изолация на сирийския режим и ангажимента ѝ да увеличи политическата и
финансовата си подкрепа за сирийската опозиция.

"Арабската лига не можеше да прати по-ясно послание на Сирия и искаме да работим тясно с нея в близките дни и седмици", заяви британският външен министър.

 

Според различни източници при насилието в Сирия досега са загинали повече от 6000 души.

 

Най-малко 33 души, повечето от които цивилни, бяха убити само в неделя.


Активисти съобщиха за 23 жертви в централния град Хомс, който е един от бастионите на опозицията срещу режима на президента Башар ал Асад, съобщи Ройтерс.

 

Базираната в Лондон асоциация съобщи за липса на хляб в някои квартали на Хомс, особено в онези, които са подложени на обстрел от силите на режима.

Индустриален център, градът с население от 1.6 милиона души е наричан "столицата на революцията" в Сирия, припомня Франс прес.

 

Силите на режима започнаха голяма офанзива срещу Хомс в нощта на 3 срещу 4 февруари. Бойните действия продължават и в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?