Данъчните откриха 45 млн. лв. неплатени данъци от 900 лица

Данъчните откриха 45 млн. лв. неплатени данъци от 900 лица

Служители на Националната агенция за приходите (НАП) са открили 45 млн. лв. неплатени данъци при проверка на доходите на 900 лица, съобщиха от агенцията във вторник.

Това означава, че средно едно от проверените лица е укрило 50 хил. лв. данъци. Лицата са уведомени от данъчните за резултатите от проверката и имат две седмици, за да се издължат. След този срок събирането на вземянията на държавата ще се извърши по принудителен път.

Над 80% от всички ревизии на физически лица включват проверка на доходите и имуществото. Най-често срещани са случаите, в които имотите, автомобилите, личните вещи, които един човек притежава, са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години.

Задълженията по данък върху доходите на физическите лица за осемте месеца на 2012 г. е 53 млн. лв.

При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност, например луксозни бижута, часовници, битова техника, отбелязва в съобщението си НАП.

Те получават информация от продавачите, защото всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. Компютърната система на НАП пък засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

"Данъкът върху доходите в България е практически най-нисък в целия ЕС. Много по-евтино е да се спазва законът, отколкото да се плаща за счетоводни хватки. Има или лесен, или болезнен начин това да се разбере", коментира резултатите от проверките изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, цитиран в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес