Данъчните проверяват бившия зам.-правосъден министър Жанета Петрова

Ревизори подхванаха доходите и имотите на 12 висши чиновници

Данъчните проверяват бившия зам.-правосъден министър Жанета Петрова

Бившият зам.-министър на правосъдието Жанета Петрова е една от 12-те висши държавни чиновници, на които Националната агенция за приходите (НАП) им прави ревизии, научи Mediapool.

Жанета Петрова беше единственият зам.-министър, посочен от Сметната палата с пропуск в подадената декларация за имущество и доходи. Тя не е декларирала, че съпругът ѝ Огнян Петров е придобил на акции във фирма "Мареа". Петров държи половината от капитала на дружеството с ограничена отговорност, което се занимава с вътрешна и външна търговия и земеделие. Той е купил за 2500 лв. дяловете на американеца Якоб Бейли и Николай Пандев през август 2010 г., показва справка в търговския регистър. Според финансовите отчети компанията работи на загуба, като за 2010 г. тя е 18 хил. лв. при оборот от 113 хил. лв.

Данъчните правят ревизии още на съдиите Христо Симидчиев от окръжния съд в Пловдив и Боряна Бончева – Димитрова от окръжния съд в Хасково, твърдят източниците на Mediapool.

НАП проверява и доходите на директорката на басейнова дирекция в Пловдив Атанаска Тунтова. Сред проверяваните е и секретарят на НДСВ и настоящ общински съветник в Бургас Илчо Дуганов.  

Данъчни ревизии се правят и на председателя на общинския съвет в Стамболово Мухлис Сербест, както и на общинските съветници Николай Недков във Варна, Айдън Исмаилов в Плевен, научи още Mediapool.

Данъчните ревизии са били възложени, след като Сметната палата откри несъответствия между доходите и имуществото на стотици висши държавни служители, които подават  декларации.

Националната агенция по приходите е проверила 561 висши държавни чиновници, каза Красимир Стефанов, директор на НАП. Приключили са проверките на 494 лица, като  за 11 случаи са възложени допълнителни ревизии.

Директорът на НАП не пожела да конкретизира кои са висшите чиновници, чиито доходи се ревизират в момента. Стана ясно, че сред тях има действащ заместник-министър, заместник-областен управител, двама съдии в окръжни съдилища, трима председатели на общински съвети, двама заместник-кметове и един член на политическа партия.

Председателят на Сметната палата Валери Димитров обясни, че след приключването на ревизиите докладите по тях те ще бъдат изпратени на палатата и резултатите ще бъдат обявени публично.

Одитната институция започва проверка на предоставените отчети на всички участници в последните президентски и местни избори, съобщи още Димитров. За целта ще бъдат проверени близо 1700 участници в изборите.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?