Данаил Кирилов някак свърза ареста на Иванчева с румънския модел

снимка БГНЕС

Тези, които хвалеха румънския модел за борба с корупцията, сега говорят за прекомерни действия по случая с ареста на кмета на "Младост" Десислава Иванчева, коментира в събота председателят на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред “Дарик“.

"Ами трябва да се действа, трябва да се извършват тези действия, които би трябвало да имат превантивен ефект върху обществото", обобщи Кирилов.

Румъния започна ефективната си борба с корупцията през 2006 г., когато създаде своята независима прокуратура, копирайки модела на Испания. Към онзи момент между тежко корумпираната Румъния и Испания няма нищо общо. Но инструментът сработи толкова добре, че Румъния сама стана положителен пример в цяла Европа. През 2004 г. БВП на глава от населението в Румъния и България беше равен. Сега в Румъния той е с 30% по-висок.

В румънската антикорупционна дирекция, която е независима от главния прокурор на страната, работят 97 прокурори. През 2015 г. са обвинени 1250 души, сред които премиер, петима министри, 16 депутати, 5 сенатори, 97 кметове и заместник-кметове. За 12 години са постигнати над 1000 окончателни осъдителни присъди.

Данаил Кирилов сравни това с ареста на кметицата на район “Младост“, която вероятно е една от малкото без политически гръб в софийската общинска администрация.

Според шефа на правната комисия обществото трябва да избере дали иска ефект от борбата с корупцията или постоянно да мрънка за прекомерност или някакви несъответствия. Той посочи, че борбата с корупцията е силово действие.

“Въпреки внушенията на опозицията, се вижда, че новият антикорупционен орган действа ефективно. Това е правилната посока“, посочи депутатът и допълни, че при ареста на Иванчева не може да се говори за прекомерност.

Споделяне

Още от България