Данаил Кирилов няма да си подава оставката заради "интриги"

Снимка: БГНЕС

Твърдението, че Евроейската комисия (ЕК) ще продъли наблюдението върху България заради недостатъчно реформи в правосъдието и липса на осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта е интрига. Това обяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред БНТ. Той допълни, че няма да си подаде оставката заради това. Миналата година той обяви, че е готов да се откаже от поста си, ако наблюдението върху България не отпадне до края на мандата на комисията "Юнкер", който приключи.

Моята оставка

"Моята оставка винаги е на дневен ред. Няма да я подам, защото това е интрига. Интрига, която тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тази интрига беше подхваната от точно определени, конкретни лица, които съгласувано извратиха информацията и въведоха в заблуждение обществото. В този случай категорично заявявам – заради този подход – не, няма да подам оставка", каза Кирилов.

Интригата, която министърът вижда, е записана в документ на ЕК – т.нар. Пролетен семестър, в който се дават препоръки към държавите членки. Комисията посочва, че в България няма достатъчно присъди за корупция, за да се изгради стабилно обществено доверие и ще продължи наблюдението върху страната ни.

Кирилов посочи, че последният доклад по Механизма за сътрудничество и провеерка е получен в края на миналата година. В него бе записано, че България е изпълнила всички критерии. Той обясни, че се готви нов механизъм, но по него вече ще се наблюдават всички страни-членки дали спазват върховенството на закона. Това означавало, че България ще е на едно ниво с всички останали.

Макар да обяви, че няма да подава оставка, министърът все пак не изключи възможността да се раздели с поста си.

"Това не означава, че след половин или след един час няма да има друго основание или друга причина, по която да искам да си подам оставката. Всяка една причина може да е, която касае управлението", обясни той.

Неговата оставка

Бившите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) имат пълно основание да оттеглят доверието си от председателя на Върховния касациоен съд Лозан Панов. Това заяви Кирилов в коментар на инициативата на 11 членове на стария състав на съвета, които поискаха съдията да се оттегли от поста си. Министърът допълни, че той можел да посочи още основания за подобен акт. Това обаче не трябвало да се случва, защото Панов щял да бъде георизиран ненужно.

"Много отдавна има основание. В никакъв случай Панов не бива да бъде мотивиран да подава оставка, защото това би се използвало повратно и би героизирало без основание един зависим магистрат", заяви Кирилов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?