Данък керосин и гръцкия дефицит обсъждат финансовите министри от ЕС-25

Гръцкият бюджетен дефицит, реформата на Пакта за стабилност и растеж и въвеждането на данък върху керосина обсъждат финансовите министри от ЕС-25 в четвъртък, предадоха световните агенции.

На Гърция ще бъде даден период до края на 2006 г., за да сведе бюджетния си дефицит под 3 процента от БВП, какъвто праг е определен в Пакта за стабилност и растеж. Ако Атина не стори това, е заплашена с тежки глоби за нарушаване на Пакта за стабилност, съобщиха ДПА и АП. Вчера и финансовите министри от еврозоната предупредиха Гърция да контролира публичните си разходи и да вземе сериозни мерки за овладяване на дефицита, който е най-големият в еврозоната.

ЕК прогнозира дефицит от 5,5 процента в страната през 2004 г. и 3,6 на сто през тази година. Миналата година Атина си призна, че е занижавала данните за дефицита си в течение на няколко години, за да успее да влезе в еврозоната.

Споразумение по реформата на Пакта за стабилност и растеж вероятно ще бъде постигнато през март т.г., каза вчера преди срещата на Еврогрупата европейският комисар за икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния, цитиран от ДПА. Според него това ще стане на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 22 и 23 март.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер /Люксембург/ смята, че споразумение за облекчаване на някои от клаузите в Пакта може да се постигне до юни тази година, предаде АП.

Германия настоява да се ограничи възможността ЕК да глобява правителства за нарушаване на пакта. Берлин предлага и да се допуска дефицит над 3 на сто за страни, които извършват крупни икономически реформи, преживяват период на спад, или държави с крупни инвестиции в инфраструктурни проекти.

Министрите на финансите от ЕС-25 ще обсъждат и предложението на Германия за въвеждане на данък върху керосина, за да се финансира подпомагането на бедните страни, предаде Ройтерс. Според сп. Шпигел обаче този данък ще оскъпи самолетните билети с 5-10 евро.

Във вторник ЕК обяви, че би подкрепила предложението на Германия, ако то не вреди на конкурентната способност на авиокомпаниите, съобщи АФП, като цитира говорителката на еврокомисията Франсоаз Бай.

Споделяне

Още от Бизнес