Даниел Митов: Санкциите срещу Русия са единствената алтернатива на по-тежък сценарий

Външният министър Даниел Митов

Кризата в Украйна доведе до по-голямо единство в ЕС и укрепване на трансатлантическата връзка. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов на младежкия формат на Брюкселския форум, който се провежда на 20-22 март в белгийската столица, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Санкциите на ЕС срещу Русия са единствената алтернатива на един по-тежък сценарий. Ние ги прилагаме не защото искаме, а защото сме принудени. Изборът да бъде анексиран Крим и
дестабилизирана Източна Украйна беше направен в Москва. Не можем да си позволим да не защитаваме ценностите, в които вярваме, защото цената, която ще трябва да платим след време, ще е много по-висока от тази, която плащаме сега, заяви Даниел Митов.

Той отбеляза, че проблемът не е само в случващото се в Украйна, като припомни Приднестровието и Грузия. Дълго време пренебрегвахме поведението на Русия, като
смятахме, че добрата воля от наша страна, съчетана с желание за политическо и икономическо сътрудничество, ще разрешат тези проблеми, заяви Митов.

За съжаление, се оказа, че това не стана и затова е необходим нов подход. Трябва да се върнем към корените на нашите ценности - ценностите, които свързваха целия цивилизован
демократичен свят, включително Русия, след 1989 г., подчерта българският външен министър. Сега е времето, в което трябва да избираме между икономика и ценности, смята Даниел Митов. Може би кризата в Украйна нямаше да се случи, ако бяхме защитили ценностите си по-рано, коментира той.


Санкциите са болезнени и за ЕС, но той със сигурност ще ги преживее. Те не са само икономически инструмент - те са знак за политическата изолация, в която се е оказала дадена страна. В същото време трябва да сме подготвени и за друг сценарий. Трябва да имаме инструменти, с които да атакуваме тези, които взимат политическите решения, а не обикновените руснаци, които не го заслужават.

Въпросът за отмяната на санкциите е свързан с изпълнението на Минските споразумения. Искаме те да се прилагат, да спрат да умират хора и да се премине към мирно, дипломатическо решение на проблемите, подчерта министър Митов.

Международните отношения се градят на доверие и когато то веднъж бъде разрушено, възстановяването му е много трудно и отнема време, заяви в заключение българският външен министър.


Русия не очакваше, че ЕС ще остане единен в реакцията си към нейните агресивни действия. В крайна сметка се оказа, че кризата в Украйна доведе до по-голямо единство в ЕС и укрепване на трансатлантическата връзка, допълни Даниел Митов по време на участието си в дискусия, посветена на темата "Санкции и сигурност: трансатлантически стратегии или разногласие?"

Споделяне

Още от Европа

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?