Даниел Митов успокои Анкара, че оградата по границата е временна

Външният министър Даниел Митов е обяснил на турския си колега Мевлют Чавушоглу, че изгражданите от българска страна по общата граница съоръжения са временни и не трябва да се разглеждат като фактор с негативно въздействие върху двустранните отношения, а като част от усилията на българското правителство за справяне с последиците от миграционния натиск, съобщи пресцентърът на МВнР.

Двамата дипломати са се срещнали в рамките на Общия дебат на 69-та редовна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

По време на разговора те са обсъдили възможностите за развитие на двустранното сътрудничество чрез изградените механизми, като се търсят подходящи начини за реализиране на целия потенциал на отношенията. Българският външен министър отбелязал значението на общите проекти, особено в областта на енергийните доставки като интерконекторната връзка между България и Турция.

Митов обърнал специално внимание на нуждата да се подпише споразумението за тристранен граничен контрол между Гърция, Турция и България.

От своя страна, министър Чавушоглу се ангажирал да съдейства за по-активни контакти между компетентните институции на България и Турция за полагане на съвместни усилия относно нарастващия миграционен поток през територията на двете страни.

Дискутирани са били и въпроси, свързани със ситуацията в Сирия и Ирак, като двамата министри заявиха категорична подкрепа за международните усилия за противодействие на тероризма и в частност срещу терористичната групировка "Ислямска държава".

Българският външен министър разговаря е разговарял и с македонския си колега Никола Попоски.

"Двамата министри потвърдиха плановете за продължаване на експертните преговори по Договора за добросъседство и сътрудничество, според които следващата среща на работните групи от МВнР на България и Република Македония ще се състои през есента на 2014 г. ", съобщи МВнР.

Споделяне

Още по темата

Още от България