Дания спря окончателно ваксината на AstraZeneca, Чехия иска да купи дозите й

Дания спря окончателно ваксината на AstraZeneca, Чехия иска да купи дозите й

Дания окончателно спира да прилага ваксината на AstraZeneca срещу коронавируса, съобщи телевизия TV2, позовавайки се на свои източници. Веднага след това Чехия обяви, че е готова да купи количествата дози, които странат аняма да зиползва.

Това решение на Дания ще забави с няколко седмици.ваксинацията. Страната беше първата, която преустанови употребата на ваксината на AstraZeneca в средата на март заради опасенията за връзката ѝ със случаи на тромбоза при някои пациенти.

Миналата седмица Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) обяви, че е възможна връзка между ваксината и много редките случаи на кръвни съсиреци, но заяви, че рискът от смърт от Covid-19 е "много по-голям" от риска от смърт поради редките странични ефекти от ваксината.

Регулаторът обаче остави на отделните държави да направят свои собствени оценки на риска и да решат как да прилагат ваксината въз основа на местните специфики.

Директорът на датския здравен орган Сорен Бростром заяви миналия месец, че Дания "следва принципа на предпазливост" по отношение на ваксината AstraZeneca.

Почти един милион датчани са получили първите си дози ваксини: 77% с ваксината на Pfizer-BioNTech, 7.8% с Moderna и 15.3% с AstraZeneca преди тя да бъде спряна.

Веднага след решението на Дания да спре използването на анти-ковид ваксината на AstraZeneca, Чешката република заяви, че иска да вземе всички излишни ваксини, налични в скандинавската държава, предадоха световните агенции.

Готови сме да купим AstraZeneca от Дания, написа в Туитър чешкият вътрешен министър Ян Хамачек, който временно изпълнява и функциите на външен министър.

Не е ясно дали такава продажба би била разрешена съгласно правилата на Европейския съюз. Днес Дания не изключи евентуалното възобновяване на употребата на препарата на AstraZeneca.

Министър Хамачек отбеляза, че в момента правителствата търсят ваксини по целия свят, а той смята да отиде в Москва в понеделник, за да се информира как да получи доставки от руската ваксина "Спутник V". Тази седмица Хамачек каза, че Чехия трябва да е една от първите членки на ЕС, които ще закупят руската ваксина, след като тя получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Чешкото правителство е остро критикувано за бавната реакция на необходимостта от ваксиниране. До момента са напълно имунизирани 768 250 души от цялото население, което е 10,7 милиона

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус