ДАНС ще може да си прави неправителствени организации

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев, сн. БГНЕС

ДАНС ще може да открива собствени фондации, граждански сдружения и фирми, става ясно от приетия в сряда на закрито заседание на Министерския съвет правилник за работата на спецагенцията, цитиран от вестник ”24 часа”.

Агентите под прикритие ще имат право да ползват фалшиви лични документи, а останалите държавни и общински органи ще им съдействат с актове за раждане, дипломи и свидетелства за брак.

Правилникът предвижда фалшивите документи да се унищожават, след като е приключила мисията на агента, те няма да могат да ги ползват извън нуждите си по изпълнение на задачата, за която са издадени. ДАНС ще има регистър на всички ползвани самоличности, предвижда постановлението на правителството.

Тайни агенти могат да са само служители на ДАНС, назначени в специално звено. Разходите на агенцията по поддръжка на служителите под прикритие ще фигурират в отчетите като "текущи". Тези служители ще могат да се ползват при лов на шпиони, разследване на корупция, финансови престъпления, политически безредици и пр., които са предвидени в закона за ДАНС.

Агентите на ДАНС ще могат да помагат при мисиите и на чужди партньорски служби.

Агенцията вече ще има и разследващи агенти, които ще работят по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс, става ясно от поправките в правилника на ДАНС, одобрени от правителството.

Те ще работят заедно с прокуратурата и указанията на прокурора ще са задължителни за тях. Разследващите агенти всъщност ще са хората, които бяха прехвърлени в ДАНС от закритата НСБОП. Те ще имат право да арестуват или да призовават хора на разпит. Ще могат да канят на разговор и по телефон, факс или телекс.

Новите правила завишават тавана за парични награди на агентите за добре свършена работа по решение на председателя на ДАНС. Досега те бяха в размер не по-голям от най-ниската заплата в звеното, в което работят, а с новите правила сумата може да стига заплатата на шефа на съответното звено.

Промените в правилника предвиждат и назначаването на трети заместник-председател на ДАНС. До този момент шефът на агенцията Владимир Писанчев има двама - Недялко Недялков и прокурорката по делото за печатницата за бюлетини в Костинброд Ваня Стефанова.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?