Данута Хюбнер се оттегли от поста еврокомисар по регионалната политика

Данута Хюбнер се оттегли от поста еврокомисар по регионалната политика

Европейският комисар по регионална политика Данута Хюбнер се оттегля от поста си, като на нейно място временно стъпва в длъжност съгражданинът ѝ от Полша Павел Самецки, съобщиха в понеделник от Европейската комисия.

Хюбнер беше избрана за евродепутат от листата на управляващата в Полша партия "Гражданска платформа" на изборите на 7 юни.

Вицепремиерът по еврофондовете у нас Меглена Плугчиева очакваше Хюбнер да посети страната ни на 18 юни, за да инспектира напредъка по строителството на магистрала "Люлин", чието европейско финансиране беше временно спряно по искане на дирекцията по регионална политика. Посещението ѝ обаче се отложи за началото на юли, но предвид оттеглянето ѝ от поста, то става безсмислено.

Новият комисар Павел Самецки е роден през 1958 г. Досега е бил член на управителния съвет на централната банка на Полша. Преди това, Самецки е бил заместник-директор на полската Служба за европейска интеграция и заместник-министър на финансите.

Още един еврокомисар се оттегля от поста си. Това е Далия Грибаускайте от Литва, която отговаряше за финансовото планиране и бюджет. Тя пък спечели президентските избори в страната си и ще встъпи в новата си длъжност на 12 юли. На нейно място идва литовският финансов министър Алгирдас Шемета.

Той е роден през 1962 г. Два пъти е заемал поста финансов министър на Литва – между 1997 г. и 1999 г. и от 2008 г. досега. Бил е също генерален директор на Отдела по статистика към правителството.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?