Даряваме средства чрез единен SMS-номер

От следващата седмица започва набирането на средства за благотворителност чрез единен дарителски номер, стана ясно на пресконференция във вторник.

У нас системата за единния SMS-номер за дарения (Donor Message Service - DMS) се организира от Български дарителски форум и Фондация  “Помощ за благотворителността в България“.

Българският дарителски номер е 17 777, като стойността на всеки изпратен SMS е 1.20 лева с ДДС. Хората ще избират инициативата, която искат да подпомогнат, чрез специална кодова дума.

Например, кодовата дума на първата кампания, която стартира на 29 май, е orel. Тя е на сдружение “Зелени Балкани” и набира средства за центъра за спасяване на диви и екзотични животни в Стара Загора. Малко след това се очаква да започне и събирането на средства за реставрация на църкви и манастири и подпомагане на столичния зоопарк.

От единния номер могат да се възползват потребителите на “Глобул” и “Вивател”, “Тераком”, а клиентите на БТК могат да дарят 1.20 лева чрез обаждане. Операторите са категорични, че това ще най-удобният начин за дарение за всички страни и оттук-нататък няма да се наложи да дават отделни кратки номера, тъй като DMS може да обслужва благотворителните каузи.

“М-Тел” не се е включил в инициативата. От мобилния оператор заявиха за Mediapool, че засега не възнамеряват да се присъединят към системата, но не изключват възможността да подкрепят отделни стойностни инициативи. Компанията е доказала, че успешно организира подобни кампания и ще продължи да го прави, коментираха от телекома.

Предимството на схемата за даряване чрез единен номер е, че улеснява както дарителите, така и нуждаещите се. Освен това системата дава гаранции, че няма да има злоупотреби и парите ще бъдат харчени по предназначение, обясни Весела Герчева, председател на Български дарителски форум.

За тази цел ще се проверява всяка организация, която иска да набира средства чрез DMS, а на сайта на проекта -  http://www.dmsbg.com/ редовно ще се правят отчети за събраните средства и как точно са били похарчени. На тази интернет страница хората ще получават подробна информация на отделните кампании и тяхното развитие.

В Чехия тази система се прилага вече три година. До момента в нея участват над 132 неправителствени организации, а от дарения са постъпили над 6 млн. евро. Там DMS е станала толкова популярна, че в момента всички благотворителни кампании използват схемата.

След въвеждането на системата е бил отменен ДДС върху даренията чрез SMS. Организаторите се надяват, че скоро това ще се случи и в България.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?