Държавата дължи над 6 млн. лева на доставчици на помощни средства

Министерството на труда и социалната политика дължи 6.1 млн. лева на търговци на медицински изделия и помощни средства, обяви социалният министър Тотю Младенов в петък. Той обясни, че в края на миналата година са останали неразплатени 10.7 млн. лева заради недостиг в бюджета на Агенцията за социално подпомагане.

В средата на миналата година новото правителство завари почти изчерпан бюджета за слухови апарати и други изделия, а от социалното министерство откриха крупно източване с милиони левове на бюджета за помощни средства. Тогава стана ясно, че в много случаи са били изписвани помощни средства на хора, които нямат нужда от тях и дори не са били прегледани. Тогава плащанията бяха спрени както за изрядните доставчици, така и за неизрядните, което стана причина представители на някои фирми да протестират.

Тотю Младенов съобщи в петък, че в бюджета за 2010 г. са предвидени 30.7 млн. лева за медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения за хора с увреждания. За първите четири месеца на годината са изплатени 12.6 млн. лева на фирмите-доставчици, като приоритетно са изплатени сумите, дължими за предишни периоди.

Неразплатените средства към 30 април са 6.1 млн. лева, съобщи Младенов.

Той посочи, че за определянето на нов механизъм за предоставяне на медицински изделия с негова заповед от март тази година е създадена междуведомствена работна група, чиято цел е да се разработят предложения за промени в законодателството, свързани с преминаване на плащането на медицинските изделия за хората с увреждания към НЗОК.

Споделяне

Още от България